Rudie uit Langeveen leeft in Israël tussen hoop en vrees: ‘Zo heftig als nu was het nog nooit’

Een uur geleden zat hij nog in de beveiligde ruimte in zijn huis vlakbij Tel Aviv. „Alleen vanmorgen al is zo’n elf keer het luchtalarm afgegaan”, zegt Rudie Elferink. De geboren Langevener woont al veertien jaar in Israël. De huidige beschietingen zijn de heftigste die hij heeft meegemaakt.

 1. Tubbergen tekent overeenkomst asielzoekers in Albergen zonder einddatum: ‘Dit is niet de afspraak’

  Tubbergen tekent overeen­komst asielzoe­kers in Albergen zonder einddatum: ‘Dit is niet de afspraak’

  TUBBERGEN/ALBERGEN - Tot verbazing en onvrede van een deel van de raad, heeft burgemeester Wilmien Haverkamp namens de gemeente Tubbergen een overeenkomst getekend met het Rijk en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de opvang van vluchtelingen in het voormalige hotel 't Elshuys in Albergen. De wens van bewoners om een einddatum voor de opvang vast te leggen, werd niet gehonoreerd.
 2. Ton Crijnen schrijft nieuwe biografie over Twentse priester-politicus Herman Schaepman: ‘Hij was veel meer dan een standbeeld op de es’
  PREMIUM
  Met video

  Ton Crijnen schrijft nieuwe biografie over Twentse pries­ter-politicus Herman Schaepman: ‘Hij was veel meer dan een standbeeld op de es’

  TUBBERGEN/LEIDEN - Zijn standbeeld torent al bijna honderd jaar uit boven de Tubberger Es, even buiten Tubbergen. In een gemeente verscheurd door de komst van asielzoekers, lijkt de figuur van priester-politicus Herman Schaepman verder weg dan ooit. Toch, zegt biograaf Ton Crijnen, is zijn betekenis nog altijd actueel. „Zorgen voor je minderheden, dat is de kern van een goede democratie.”