Volledig scherm
Vogelschieten tijdens een eerder gehouden Volks- en Schuttersfeest in Tubbergen. © Annina Romita

Schuttersgilde Tubbergen: wel traditie, geen folklore

TUBBERGEN - Tradities vormen de rode draad bij de Volks- en Schuttersfeesten. Maar dankzij vooruitstrevend beleid vanuit het organiserende Schuttersgilde Tubbergen groeit de animo bij de jeugd voor het evenement èn voor het gilde.

„De Volks- en Schutterfeesten kenmerken zich door een typerende sfeer die met geen ander feest te vergelijken is”, vindtJos Groothuis van het Schuttersgilde. „Bezoekers van alle leeftijden, zelfs van ver boven de 80 jaar, maken samen één groot dorpsfeest. Van ouderen hoor ik vaak dat ze het prachtig vinden, voor deze generatie wordt bar weinig georganiseerd. Maar ook de jeugd geniet gedurende het weekeinde.”

Modern tenue

Dat het traditionele feest, van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september op het Raadhuisplein, groeit aan populariteit is volgens Groothuis het gevolg van het Schuttersbeleid. „Het Schuttersgilde is een traditionele verenging. Maar ook in tradities kun je met de tijd mee gaan. Anders wordt het folklore en dat willen we voorkomen. Daarom hebben we een aantal jaren geleden gekozen voor een modern tenue. De donkergroene pantalon met wollen blazer zijn vervangen door een spijkerbroek met een rood-wit geblokt overhemd, een mooi gilet en een net jasje.”

Oubollig

„Collega verenigingen uit het buitenland keken in eerste instantie vreemd op”, herinnert hij zich. „Het geheel oogt minder traditioneel en minder oubollig.”

En dat werpt z’n vruchten af. Want het ledenbestand van het Schuttersgilde Tubbergen breidt gestaag uit met nieuwe jeugdleden. Verjonging is een ontwikkeling die Groothuis toejuicht. „Jongeren zijn onze toekomst. Zij dragen de traditie van de schutterij verder over.”

Alle generaties

Maar bovenal is het Schuttersgilde volgens hem een club van- en voor de gehele samenleving. Vandaar dat het programma tijdens de Volks- en Schuttersfeesten alle generaties tegemoet komt. „Vrijdagavond is inmiddels de vaste avond voor de jongere generatie. Voor de muzikale invulling zoeken we altijd een band die de jeugd op dat moment aanspreekt”, laat de organisator weten. „Dit jaar staat coverband Band with Benefits op de planken. De band staat regelmatig op festivals en weten wat feesten is.”

Dirndls

Daags erna is traditie troef tijdens het Oktoberfest ; een vast onderdeel op het feestprogramma. Diverse zusterverenigingen uit Duitsland komen dan naar Tubbergen. Lange tafels, meters bier, dirndls, lederhosen en een optreden van de ‘huisband’ Wahnsinn zorgen iedere editie voor een volle tent.

Profiteurs

De sociaal-maatschappelijke betrokkenheid van het Schuttersgilde wordt zondags onderstreept met een openbare dorpsbrunch, frühshoppen genoemd. „De brunch houden we sinds een paar jaar en deelname is gratis”, zegt Groothuis. „Hoewel steeds meer gasten aanschuiven, merken we dat mensen er soms toch moeite mee hebben. Ze willen niet uitstralen profiteurs te zijn. Daarom kan een vrije gift worden gedaan aan de Verjaardagsbox.” Met dit initiatief van de schutters worden verjaardagspakketten samengesteld voor kinderen uit gezinnen die leven onder de armoedegrens.

Vogelschieten

Aanvullend vindt het team- en vogelschieten plaats. Voordat een lid van het Schuttersgilde zich de nieuwe schutterskoning mag noemen door de vogel van het bord te schieten, strijden verenigingen, teams, buurten en vrienden om de titel. ‘Hossa am Sonntag’ sluit af met optredens van de polkaband Falsch und Verrückt en Normaal coverband de Hakviolen. „Vorig jaar hadden de Hakviolen het schuttersdebuut wat een onverwachts succes werd”, besluit Groothuis. „Dat kan zo een nieuwe traditie worden want het is allesbehalve folklore.”

Almelo e.o.