Volledig scherm
Voorbeeld van rood-voor-rood regeling: bouw van kapschuur in Fleringen wordt mogelijk door elders schuur te slopen. © frans nikkels

Sloop stallen maakt bouw nieuw huis in Mander mogelijk

MANDER/ALBERGEN - Door de sloop van bijna 2300 vierkante meter oude schuren op twee plekken in de gemeente Tubbergen, mogen andere plannen worden uitgevoerd, zoals die bij Fraans Marie in Albergen en de bouw van een nieuwe woning in Mander.

In de gemeente Tubbergen wordt regelmatig gebruik gemaakt van de rood-voor-rood regeling. Deze houdt in dat voor het slopen van agrarische bebouwing - vaak leegstaande, oude schuren - in het buitengebied, op dezelfde locatie of elders nieuwbouw kan worden uitgevoerd. 

Varkens

Het betekent in dit geval concreet dat aan de Oude Uelserweg 12 in Mander een woning mag worden gebouwd. De oude varkensstallen op het perceel worden gesloopt. Ook aan de Pöttersweg 3 in Manderveen gaat het om de sloop van een schuur. In ambtelijke taal heet het dan dat ‘landschap ontsierende bebouwing’ verdwijnt. 

Bedrijfspand

Door de sloop ontstaat verder aan de Kanaal Noordzijde 33 in Albergen - de plek van het regionaal bekende horecabedrijf Fraans Marie - de mogelijkheid om in de bestaande horecapanden een inpandige bedrijfswoning te verwezenlijken. Daardoor kan vervolgens de bestaande, vrijstaande bedrijfswoning worden afgesplitst van het bedrijf. Dit moet de verkoopbaarheid van het horecabedrijf - zonder  vrijstaande woning - ten goede komen en de huidige eigenaar Aloys Nijhuis de mogelijkheid bieden om in de woning te kunnen blijven wonen na een eventuele (toekomstige) verkoop van het bedrijf. 

Bezwaar

Voor deze ontwikkeling is een herziening van het bestemmingsplan uit 2016 nodig. Tegen die herziening zijn geen bezwaren gemaakt. Het is nu aan de gemeenteraad van Tubbergen om nog in te stemmen met deze plannen. Het college van burgemeester en wethouders stelt deze rood-voor-rood regeling voor om zo de nieuwbouw in Mander en het plan bij Fraans Marie mogelijk te maken.

Almelo e.o.