Volledig scherm
De laan in het Springendal met links in een boomholte het bekende mariabeeldje. © Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer sluit ‘laantje met Mariabeeldje’ in Springendal af voor veiligheid én natuur

OOTMARSUM/HEZINGEN - Staatsbosbeheer ‘saneert’ de ‘groene’ Bronnenroute in het Springendal. Op een aantal locaties is de wandelroute verlegd. Het ‘laantje met het Mariabeeldje’ wordt volgens boswachter Irene van der Linde één dezer weken afgesloten voor het publiek. 

De natuurbeheersinstantie zoekt een balans tussen natuurherstel en recreatief gebruik van het gebied. In het geval van de laan met Amerikaanse eiken waar in één van de bomen ooit een Mariabeeldje in een holte is geplaatst, kiest Staatsbosbeheer voor veiligheid én natuur. Er is sprake van relatief veel dood hout. Dat zorgt voor enig risico voor wandelaars. Tegelijk is dood hout belangrijk voor dieren, planten en paddenstoelen. Om die reden kiest Staatsbosbeheer voor afsluiting van het laantje.

Teruggegeven aan natuur

„Dit specifieke geval is een duidelijk voorbeeld van de zoektocht naar een goede balans tussen beschermen en beleven, twee van de drie hoofdtaken van Staatsbosbeheer”, aldus boswachter Irene van der Linde. „Met het oog op een goede balans zijn er meer paden in het Springendal en op de Braamberg die gesaneerd worden. Deze paden zijn in tegenstelling tot de eikenlaan, weinig belopen en zullen teruggegeven worden aan de natuur. We zetten in op grotere rustgebieden voor plant en dier, en minder maar beter beleefbare en toegankelijkere wandelpaden.”

Almelo e.o.