Volledig scherm
Ook elders in dorp Tubbergen hebben werkzaamheden aan de riolering plaats, zoals hier in de Vosmeerstraat. © Marcel Tettero

Stankoverlast Uelserweg straks verleden tijd in Tubbergen

TUBBERGEN - De stank van 'rotte eieren' aan de Uelserweg in Tubbergen zal verdwijnen. De gemeente Tubbergen en het waterschap Vechtstromen trekken samen op in een omvangrijk plan dat onder meer het verplaatsen van een zogeheten lozingspunt inhoudt bij de wijken Heinemansbeek en Haarboer. Op dit moment klagen veel bewoners van de Uelserweg en omgeving over een vieze lucht die bij droog weer uit kolken in de weg ontsnapt.

Bij het lozingspunt komt een persleiding van het riool uit Vasse op het zogenoemde vrijvervalstelsel. Volgens deskundigen zorgt waterstofsulfide - een giftig en naar rotte eieren ruikend gas, dat onstaat door rotting van organische stoffen - niet alleen voor schade aan het beton, maar ook voor stankoverlast.

De gemeente Tubbergen begon vijftien jaar geleden met nieuwbouw in de plannen Heinemansbeek en Haarboer. Het gevolg hiervan is dat het lozingspunt van de kilometers lange persleiding uit Vasse steeds meer in het stedelijk gebied kwam te liggen.

De klachten over stankoverlast namen daardoor toe. Met de nieuwbouw van plan Heinemansbeek is dit lozingspunt aangepast om het aantal klachten te verminderen. Maar dat was zonder het gewenste resultaat. Een lekkage van de lozingsput was niet goed verholpen, zo bleek vijf jaren geleden nog. Er vielen daardoor gaten in de weg. Om die reden is in 2012 de riolering in de Uelserweg en de Binnenveldsweg al grotendeels vervangen.

Almelo e.o.