Canadezen rijden met tank over Grotestraat bij de bevrijding van Tubbergen.
Volledig scherm
Canadezen rijden met tank over Grotestraat bij de bevrijding van Tubbergen. © IWM

Start Maand van de Vrijheid in Tubbergen gaat niet door

ENSCHEDE - De aftrap van de landelijke Maand van de Vrijheid op 4 april in Tubbergen gaat niet door. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei maandag besloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. De viering van de Maand van de Vrijheid is een van de hoogtepunten in het nationale programma rond de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland in 1945.

Het comité inventariseert op dit moment volgens een woordvoerder wat de coronamaatregelen betekenen voor evenementen na 6 april. Daarover is overleg met organisatoren in het hele land. Of Dodenherdenking op 4 mei en de festiviteiten rond Bevrijdingsdag op 5 mei in gevaar komen is nu nog niet zeggen, aldus de woordvoerder.

April is in de aanloop naar 5 mei uitgeroepen tot Maand van de Vrijheid. Het is de bedoeling dat in april door elke provincie een zogenoemde Vrijheid-express gaat rijden, een speciaal ingerichte bus van het Nationaal Comité rondom het thema vrijheid. Maar of dat eventueel na 6 april alsnog gaat gebeuren, is onduidelijk.

Vrijheidslezingen geschrapt

Ook een aantal vrijheidslezingen in Tubbergen van onder anderen minister Ank Bijleveld van Defensie en de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans is geschrapt. Organisatoren van herdenkingsevenementen die met vragen zitten rond het coronavirus, kunnen contact opnemen met het Nationaal Comité op info@4en5mei.nl.

Almelo e.o.