Volledig scherm
Ans Detert Oude Weme © Carlo ter Ellen

Stille armoede lijkt ook in Tubbergen toe te nemen

TUBBERGEN - Het gemeentebestuur van Tubbergen gaat in buurgemeenten kijken wat zij doen tegen stille armoede. Dat antwoordde wethouder Roy de Witte op vragen van het raadslid Ans Detert Oude Weme van Gemeentebelangen/VVD. Zij constateerde in gesprekken met burgers dat stille armoede ook voorkomt in de gemeente Tubbergen, bijvoorbeeld onder mensen met een baan die hun inkomsten zagen dalen terwijl de verplichtingen, zoals voor een hypotheek, gewoon bleven doorlopen. Mensen komen daardoor financieel in de knel. Schulden stapelen zich snel op.

Volgens Detert Oude Weme komen ook in de agrarische sector mensen in de problemen doordat de inkomsten uit de verkoop van melk en vlees flink teruglopen door een daling van de marktwaarde van deze producten. "De cijfers over bijstandsuitkeringen zeggen weinig over het aantal mensen dat in stille armoede leeft", aldus Detert Oude Weme.

Cijfers
Wethouder De Witte kent het probleem. "De omvang is moeilijk uit te drukken in cijfers", zegt De Witte. "Een jaar geleden hebben we met professionele werkers om de tafel gezeten, hoe zij dit probleem ervaren. Stille armoede is wel degelijk aanwezig in de gemeente Tubbergen."

ZOB
Ben Haarman van de boerenorganisatie LTO Noord adviseert boeren met problemen contact op te nemen met de stichting Zorg om Boer en Tuinder. "Zij kan vrijwilligers sturen voor een gesprek", zegt Haarman, die erop wijst dat de vrijwilligers niet alleen helpen bij financiële problemen, maar ook bij sociale problemen. "Samen stippelen zij een route uit om de problemen op te lossen."

Almelo e.o.