Volledig scherm
"Er zit nog muziek in het verenigingsleven", zegt Jack Stolp. © Frans Nikkels

Stolp uit Tubbergen voorzitter Overijsselse Bond Muziekverenigingen

TUBBERGEN - Jack Stolp uit Tubbergen is de nieuwe voorzitter van de Overijsselse Bond van Muziekverenigingen (OBM). "Er zit nog muziek in het verenigingsleven."

1. Wat speelt u zelf?

"Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik speel niets. Ja, derde triangel af en toe: één keer slaan en 'peng'. Ik ben ooit in het wereldje terechtgekomen doordat de plaatselijke muziekvereniging, de Schaepman Harmonie uit Tubbergen, me vroeg om voorzitter te worden. Ik kan goed organiseren en ben jaren de wereld overgetrokken voor Grolsch. Dat ik een muzikale buitenstaander ben, zie ik als een voordeel."

2. Hoe staan de verenigingen ervoor?

"Het zijn moeilijke tijden. Er zijn steeds minder jeugdleden. Op het muziekonderwijs is veel te lang bezuinigd. Aan de andere kant: er zijn nog steeds 170 verenigingen, met in totaal zo'n 9.300 leden. Hele volksstammen in de provincie zijn nog altijd bezig met blaasmuziek in al z'n facetten. Sinds twee jaar hebben we bovendien de OBM, waarin alle clubs zijn verenigd. Doordoor kun je ook meer bereiken, bijvoorbeeld op het gebied van het muziekonderwijs. Op dat terrein zie ik het laatste jaar echt een kentering."

3. Blaasmuziek: daar krijg je jeugd toch niet meer warm voor?

"Ik geloof er nog steeds heilig in dat we jongeren wel degelijk aan ons kunnen binden. Alleen moet je dan wel openstaan voor nieuwe dingen. Als bond houden we tegenwoordig weekenden voor jonge muzikanten van verschillende verenigingen. Dan zie je wat gebeuren: het zijn happenings. Ook het repertoire verandert: populairder, eigentijdser. Dit weekend was ik bij een 80-jarige jubilaris in Blankenham. Dat dorp heeft amper 300 inwoners, maar wel een vereniging. Die speelde heel eigentijdse nummers. Het publiek vond het prachtig. De jubilaris zelf speelde nog mee. Daar word ik heel optimistisch van. Muziek kan nog altijd verbinden."

4. Gaan er de komende jaren veel clubs verdwijnen?

"Vooral de kleinere verenigingen hebben het moeilijk, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze verdwijnen. Verenigingen zoeken elkaar op en werken samen. Als bond proberen we ze ook te ondersteunen, aanjager te zijn van nieuwe initiatieven. Er zit nog steeds muziek in de verenigingen."

5. De fanfare die over straat loopt: is dat verleden tijd?

Op heel veel plaatsen wel, vrees ik. Ook de veiligheid is soms in het gedrang. Dan rijden er opeens auto's tussen de muzikanten. Maar ook hiervoor zijn er alternatieven: je kunt Sinterklaas ook op een vaste plek een serenade brengen. Veel verenigingen vervullen nu hun sociale taak door op vaste plekken concerten te geven. Zonder die binding met de gemeenschap is het muziekleven in de provincie reddeloos verloren.'

Almelo e.o.