Volledig scherm
"Het is nu tijd om op de rem te trappen", zegt Freddy Mensink van Stop Afvalwater.

Stop Afvalwater wil werk NAM onmiddellijk stilleggen

TUBBERGEN - De Stichting Stop Afvalwater Twente wil dat de provincie onmiddellijk het werk van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stillegt langs de grens met Duitsland. De NAM repareert een lekkende pijpleiding waarmee afvalwater in de Twentse bodem wordt geinjecteerd. Maar voor de reparatie van de pijpleiding is misschien een milieuvergunning nodig omdat het werk door waardevol Natura 2000 gebieden gaat. Maar de provincie aarzelt al maanden om een toets te laten uitvoeren waaruit moet blijken of er een vergunning nodig is.

Voor Stop Afvalwater is nu de maat vol en eist onmiddellijk te stoppen met de klus. Voorzitter Freddy Mensink van Stop Afvalwater vreest dat als het werk gewoon doorgaat de provincie haar burgers buitenspel zet. Zij kunnen dan immers geen bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie de NAM waarschijnlijk moet verstrekken.

Ook het provinciale statenlid Robert Jansen van GroenLinks hekelt de gang van zaken. Hij verzocht de provincie al maanden geleden de toets uit te laten voeren en diende een motie in om gedeputeerde Lievers 'te verlossen' van zijn voorzitterschap van de begeleidingscommissie van het werk. "Lievers zit er met twee petten op", zegt Jansen. "Hij begeleidt het werk van de NAM en hij moet eventueel de vergunning verstrekken."

Almelo e.o.