Volledig scherm
Onderzoekers en begeleiders van Saxion Hogeschool en Cogas/Coteq), van links naar rechts: Lars Polleman, Olaf Lammersen, Leon Kleverwal, Trynke Papa, Marina Jorquera Sánchez, Robbert Cornellisen (Coteq netbeheer), Paul Huisjes, Teun Geessinck en Menno van Dijk (Cogas). © gemeente Tubbergen

Studenten onderzoeken of Manderveen op waterstof kan draaien

MANDERVEEN - Manderveen doet mee aan proef van netwerkbedrijf Cogas, waarbij wordt onderzocht of waterstof een geschikt alternatief kan zijn voor gas. 

Hoe kan waterstof worden toepast bij het koken en voor het warm houden van woningen in Manderveen. Dat wordt momenteel onderzocht door een groep studenten van de Saxion Hogeschool  Enschede.  De studenten zijn op 1 maart begonnen en de resultaten van hun werkzaamheden worden nog voor de zomer van dit jaar gepresenteerd. Ze kijken daarbij naar mogelijkheden om ‘groene’ waterstof bij de inwoners van Manderveen te krijgen. Wanneer duidelijk wordt, wat in theorie de opties zijn, kan het gebruik van waterstof in de praktijk worden getest in huishoudens. 

Géén CO2

 Waterstof zou volgens duurzaamheidswethouder Ursula Bekhuis van de gemeente Tubbergen een vervanger van aardgas kunnen zijn. „Groene waterstofgas kost weliswaar elektriciteit om te produceren, maar er komen geen CO2 (koolstofdioxide) of andere schadelijke stoffen bij vrij”, laat ze in een persbericht weten. „Bovendien heeft waterstof zich al bewezen, want het wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. Wij zijn daarom blij dat deze pilot in Manderveen wordt gehouden. We kunnen hier met elkaar veel van leren.”

Groen

Waterstof (H2) is gas dat gemaakt wordt van water dat samen met elektriciteit in een zogeheten electrolyser wordt gestopt. Door de elektriciteit wordt het water gesplitst in waterstof en zuurstof. De waterstof wordt gebruikt om huishoudens te voorzien van warmte. Groene waterstof wordt geproduceerd uit ‘groene’ energie. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens ingezet worden.

Uitdaging

De Rijksoverheid heeft alle gemeenten in Nederland de opdracht gegeven om voor het jaar 2022 een Warmte Transitievisie en de daarbij behorende warmtetransitieplannen op te stellen. „Voor de gemeente Tubbergen is dit een grote uitdaging, temeer omdat een één-op-één vervanging voor aardgas niet of onvoldoende voor handen is”, vertelt Bekhuis. „Dat betekent dat we samen moeten zoeken naar een mix van oplossingen. Eén van die oplossingen zou energie uit waterstof kunnen zijn.”

In het jaar 2050 moeten volgens de Rijksoverheid alle woningen van het aardgas af zijn.

Almelo e.o.