Volledig scherm
© Thinkstock

Tekort aan bloeddonoren? Albergenaar geeft vele liters die vervolgens worden weggegooid

ALBERGEN - Verhalen over de toenemende problemen bij de bloedbanken raken hem in het hart. Ook deze week weer, bij het verhaal over de groeiende behoefte aan donoren bij de Bloedbank Twente, moest hij even heel diep adem halen.

„Per jaar wordt er in het kader van mijn ziekte vier keer bloed afgenomen. Met dat bloed, twee liter in totaal, is medisch gezien niets mis. In Nederland zijn er duizenden mensen zoals ik. Dat hun bloed jaar in jaar uit wordt verspild, vind ik onbegrijpelijk.”

IJzerstapeling
Frank Oude Breuil (38) lijdt aan een bijzondere ziekte met een moeilijke naam. Hemochromatose of ijzerstapeling komt bij een op de tweehonderd mensen voor, maar veroorzaakt in de praktijk weinig problemen. „Iedereen die de ijzerwaarde in zijn bloed in de gaten houdt, lijdt een volkomen normaal leven. Ik heb ook helemaal geen klachten.”

Emotioneel
Volgens woordvoerder Anneke Duyn van de Hemochromatose Vereniging Nederland (HVN) wordt de frustratie van Oude Breuil breed gedeeld. „Sommige mensen worden daar heel emotioneel van. Het steekt dat hun bloed wordt weggegooid, terwijl het in de meeste gevallen zonder problemen gebruikt kan worden. Onze vereniging strijdt daar ook voor. IJzerhoudend bloed is absoluut niet verkeerd, zeker niet als je regelmatig die behandeling ondergaat. Onderzoek heeft dat uitgewezen.”

België
In België is het gebruik van bloed van hemochromatose-patiënten sinds januari officieel toegestaan. In Nederland vooralsnog niet, tot grote teleurstelling van Frank Oude Breuil. „De wet verbiedt het. Niet om medische reden, maar om het simpele feit dat wij in dit land vinden dat bloedafname vrijwillig moet zijn. Voor mensen zoals ik geldt die bepaling niet. Bloedafname is in ons geval geen zaak van vrijwilligheid, maar pure noodzaak.”

Zestig liter
Hij heeft niet de pretentie het dreigende tekort aan donoren op te lossen. „Totaal niet. Alleen: het is zo verschrikkelijk frustrerend om je eigen bloed te zien verdwijnen, terwijl je weet dat er zo’n tekort is. Ik heb voor mezelf eens uitgerekend hoeveel liter er in mijn geval tot m’n 65e nog verloren zal gaan. Zestig liter! Daar zou je in de toekomst heel wat mensen mee kunnen helpen.”

Almelo e.o.