Volledig scherm
© Robin Hilberink

Trots en verdriet vechten om voorrang in Geesteren: Smeets en handbalsters verliezen

GEESTEREN/ RIO DE JANEIRO - Geesteren is teleurgesteld maar trots. De 3-2 die ‘local hero’ Martine Smeets aantekende tegen Frankrijk leidde donderdagvond helaas niet tot de olympische finaleplaats voor de Nederlandse handbalsters.

De Nederlandse handbalsters werden donderdagavond uit het olympisch toernooi gegooid door Frankrijk. Maar het was een thriller, en die spanning was voelbaar in café Steggink, waar de fans van de plaatselijke handbaltrots Martine Smeets bijeen waren gekomen om de wedstrijd te volgen.

Handballiefhebbers
Het Martine Smeets Olympic Fanhouse in het hart van Geesteren zal zich morgen wel weer vullen met handballiefhebbers, want dan speelt Oranje om de bronzen plak. Maar donderdagavond overheerste toch de deceptie na de uitschakeling. Met de zussen van Martine Smeets op de eerste rij voor een groot videoscherm, slikte een vol café Steggink een nipte nederlaag.

Het was op de speeldagen van het Nederlands handbalteam doorlopend feest in de Dorpsstraat in Geesteren. Iedereen in het volgestroomde café beaamt het: de glorieperiode van het vrouwenhandbal is van grote betekenis voor het kerkdorp, de nederlaag van donderdagavond ten spijt. Geesteren kent met voetbal, handbal en volleybal een levendige sporttraditie.

Glansrol
De glansrol die Martine Smeets dezer dagen in Oranje vertolkt moet handbalclub Stevo een flinke duw in de rug geven. Dat hoopt Frank Klaassen, de voorzitter van de technische commissie van de club, die gisteravond, net als vrijwel alle uitgelaten bezoekers, in oranje is gehuld. „We hebben 180 leden. Dat aantal is de laatste jaren stabiel”, zegt de handbalbestuurder. „Maar het zou mooi zijn als dat aantal stijgt door het succes van Smeets, vooral qua jeugdleden. Want die aanwas was de laatste jaren gering.”

Aan Martine Smeets, de 26-jarige heldin van Geesteren, zal het niet liggen. Dat zegt Anoek Kroeze, die uitkomt voor het eerste vrouwenteam van Stevo en van jongsaf samenspeelde met de Oranje-international, tot Smeets hogerop ging. „Maar Martine is niet vergeten waar ze vandaan komt. Ze was hier laatst een keer en heeft toen een paar trainingen bij Stevo verzorgd. Zo is Martine. Ze doet dat graag voor de club en is nog steeds begaan met alles wat er in Geesteren gebeurt.”

Fantastische meid
Het handbaltalent van Smeets openbaarde zich al vroeg, zo herinnert Kroeze zich. „Martine was al vroeg een speelster die de wedstrijd kon lezen. Ze wist precies wanneer ze moest kiezen voor een break-out en had al vroeg een ongelooflijk hoekschot. Maar is het is vooral een fantastische meid.”

Almelo e.o.