Volledig scherm
Van links naar rechts: gemeentesecretaris Gerard Mensink, voorlichter Erna Ekkelkamp, wethouder Erik Volmerink, wethouder Roy de Witte, burgemeester Mervyn Stegers, beleidsmedewerker Theo Leferink op Reimink en wethouder Tom Vleerbos. © Eco Enexis Huis

Tubbergen wil aandacht Zwolle bij Mijn Dorp 2030

TUBBERGEN/ZWOLLE - Het provinciebestuur zette grote ogen op: daar kwam het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen aan, op solexen en met 'dopjes' op hun hoofden.

"Iedereen praat over burgerparticipatie, maar wat betekent dat in de praktijk", zegt voorlichter Erna Ekkelkamp na afloop van het werkbezoek. "B en W willen de provincie betrekken bij ons project Mijn Dorp 2030. De commissaris van de Koning en Gedeputeerde Staten kunnen meedenken. Daarom hebben we besloten de aandacht op ons te vestigen. We nodigen de provinciale bestuurders uit eens bij ons te komen kijken, als wij bij onze burgers aan de keukentafel praten over de toekomst." Als verrassing had het bestuur van Tubbergen een grote mand met streekprodcuten meegenomen.

Het project Mijn Dorp 2030 verkeert nog in de opstartfase. De bedoeling is dat de dorpen uiteindelijk zelf beslissen hoe zij geld van de gemeente inzetten om de leefbaarheid te verbeteren. In Manderveen praatte de dorpsraad onder meer over de wens om een fietspad aan te leggen naar Tubbergen, terwijl vrijwilligers in Langeveen de handen uit de mouwen steken voor een kunstgrasveld.

Het idee achter Mijn Dorp 2030 is dat als de betrokkenheid van de burger bij de kern toeneemt als hij meer verantwoordelijkheid krijgt. "We willen een verandering in het gedrag van burgers", zegt Ekkelkamp. "Ze kunnen niet alles op het bordje van de overheid schuiven. Soms moeten ze er zelf mee aan de slag."

Het gemeentebestuur bracht in Zwolle ook een bezoek aan vuilverwerker Rova, waarvan auto's al rijden op gas dat afkomstig is uit gft-afval en het Eco Enexis Huis.

Volledig scherm
Het college van Tubbergen bij Enexis in Zwolle. Van links naar rechts: wethouder Tom Vleerbos, wethouder Roy de Witte, wethouder Erik Volmerink, burgemeester Mervyn Stegers en gemeentesecretaris Gerard Mensink.

Almelo e.o.