Wethouder Erik Volmerink (gemeente Tubbergen) en wethouder Ben Blokhuis (gemeente Dinkelland bezoeken medewerkers Soweco en Stichting Participatie Dinkelland bij de productie van de
bouwpakketten voor nestkastjes.
Volledig scherm
Wethouder Erik Volmerink (gemeente Tubbergen) en wethouder Ben Blokhuis (gemeente Dinkelland bezoeken medewerkers Soweco en Stichting Participatie Dinkelland bij de productie van de bouwpakketten voor nestkastjes. © gemeente Tubbergen

Tubbergen wil overlast eikenprocessierups bestrijden met inzet mezen

TUBBERGEN - Om overlast van de eikenprocessierups te verminderen, zet Tubbergen in op mezen. Deze vogelsoort beschouwt de rups als een lekkernij in het broedseizoen. 

Om het voor vinken aantrekkelijk te maken in Tubbergen neer te strijken, zijn door medewerkers van de sociale werkvoorziening tweehonderd nestkastjes gemaakt in de vorm van een bouwpakket. Deelnemers en bewoners van zorgboerderij De Korenschoof in Reutum hebben de kastjes vervolgens in elkaar gezet en verzorgen de verspreiding.

Gratis

De kastjes worden gratis aangeboden, zo lang de voorraad strekt. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden: wie een nestkastje aanvraagt, moet woonachtig zijn in de gemeente Tubbergen; per adres kan maximaal één nestkastje worden aangevraagd; de aanvrager hangt het nestkastje zelf op in de boom; de aanvrager is verantwoordelijk voor het onderhoud. 

Broeden

De aanvraag kan tot 7 maart worden ingediend door een mail te sturen naar aanvraag@soweconestkastjes.nl met daarin de vermelding van naam, adres en woonplaats. Enige haast is geboden omdat mezen vaak al in maart beginnen met broeden. Het broedseizoen loopt tot half juli. Hoewel vinken met name leven van zaden en zachte delen van planten, eten de vogels juist in het broedseizoen ook insecten vanwege het hoge eiwitgehalte. 

Leerlingen van scholengemeenschap Canisius gaan komende week op pad met mensen van de Vogelwerkgroep Geesteren om 25 nestkastje op te hangen, waarschijnlijk bij de bomen aan de Huyerenseweg in Tubbergen. 

Almelo e.o.