Volledig scherm
Nander Knobben (L) en Steffen Rendering van de webshop Prepz.nl. Foto: Emiel Muijderman

Tubbergenaren spelen met webshop voor preppers in op angst in wereld

TUBBERGEN - Hoe groter de onrust in de wereld, hoe meer klanten Nander Knobben en Steffen Rendering uit Tubbergen hebben. Het duo runt de webshop Prepz.nl. De naam van de winkel verraadt het al: de twintigers verkopen producten aan preppers; mensen die voor korte of langere tijd willen overleven zonder afhankelijk te zijn van anderen.

Preppers zijn er in alle soorten en maten. Van de echte doomsday prepper, die gelooft in het einde van de wereld, tot de hamsteraar die graag een voedselvoorraad in huis heeft. Er zijn preppers die zich voorbereiden op een financiële crisis, maar ook preppers die vrezen voor politieke ontwrichting of een natuurramp.

Passie voor survivallen
Nander Knobben (25) en Steffen Rendering (24) uit Tubbergen zijn zelf geen fanatieke preppers, maar kennen de uit Amerika overgewaaide cultuur als geen ander. De kameraden runnen vanuit huis Prepz.nl, een webwinkel met ruim tweehonderd producten voor preppers, backpackers en gadgetfreaks.

Nander heeft ervaring in een kampeerwinkel, Steffen werkte voor een groothandel in militaire producten. Samen delen ze een passie voor survivallen en dat leidde begin dit jaar tot een webshop met een reeks producten die in de smaak valt bij preppers: van zaklampen tot voedselpakketten.

Zelfvoorzienend
Preppers willen niet afhankelijk zijn van de overheid, ze zijn graag zelfvoorzienend. „Het zijn fanatieke nieuwsvolgers en soms zijn ze een beetje argwanend”, zegt Steffen over hun bijzondere doelgroep. Hij noemt de recente ontmoeting tussen de Turkse president Erdogan en zijn Russische collega Poetin als voorbeeld. „Op internet speculeren preppers dan direct over een nieuwe Koude Oorlog. Maar het zijn echt niet allemaal 'gekkies'.”

Hoeveel preppers er in Nederland zijn, weten de ondernemers niet. Preppers blijven graag onder de radar. Op het internet wordt echter gesproken dat het over enkele duizenden gaat. Steffen: „Door nieuwsberichten over aanslagen, virussen en natuurrampen, zijn er steeds meer mensen die inzien dat een goede voorbereiding zo gek nog niet is.”

Onrust
Hoe groter de onrust in de wereld, hoe meer bezoekers hun webshop trekt. Nander herinnert zich de drukte na de terreuraanslag met de truck in Parijs en de mislukte staatsgreep in Turkije. „Een vrouw van Turkse komaf plaatste diezelfde nacht van de coup een bestelling.” Of dichterbij huis: de recente brand bij Urenco. „Zo’n relatief kleine brand, kan grote gevolgen hebben voor de samenleving. Een beetje voorbereid zijn op onvoorziene situaties geeft mensen een prettig gevoel.”

Gadgets
En hoe bereid je je dan voor? Op de eettafel liggen watervaste lucifers, ingeblikte maaltijden, zakmessen, waterfilters en nog veel meer gadgets. Nander grijpt naar een survivalmes. „Kijk, deze heeft ook een visnetje en een kompas.” Een gadget voor de echte avonturier. Als de ondernemers zelf moeten kiezen, dan nemen ze het waterfilter, goed voor 375.000 liter water, in huis. En over basisbehoeften gesproken. Steffen pakt een groot blik uit de voorraadkast. „Deze maaltijd met kip en rijst is houdbaar tot november 2035. Het is verrassend lekker, haha.”

Einde van de wereld
De survivalproducten op de website zijn handig, maar preppers kunnen ook gewoon terecht in de supermarkt. „Zorg dat je voor drie dagen voldoende van alles in huis hebt”, is het advies. Als het einde van de wereld nadert, dan weten de bewoners van de Singravenstraat in Tubbergen bij wie ze aan kunnen kloppen.

Almelo e.o.