Volledig scherm
Wethouder Roy de Witte: Duits is essentieel in het examenpakket. © Annina Romita

Tubbergse scholieren ontdekken 'Duitsland'

TUBBERGEN - De Tubbergse scholengemeenschap Canisius en de gemeente Tubbergen hebben de Dag van de Duitse Taal in de armen gesloten. Het is een initiatief van de Actiegroep Duits: een samenwerking tussen de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer en het Goethe-Institut Amsterdam. Leerlingen van het Canisius gingen daarom op de fiets langs Duitse bedrijven. Met de gedachte dat ze zo alvast iets kunnen leren over hun mogelijke toekomstige kansen op de Duitse arbeidsmarkt.

„Het is goed om leerlingen te laten zien dat de wereld niet ophoudt bij de landsgrenzen en dat Duits essentieel is in het examenpakket”, vindt wethouder Roy de Witte. „Zeker in onze regio is het gemakkelijk om over de grens te gaan werken of als zelfstandig ondernemer zaken te doen met Duitse partners.”

Bedrijven
Om dit te illustreren hield het Canisius donderdag 21 april een toertocht voor haar leerlingen langs verschillende Duitse bedrijven en instellingen. Leerlingen van drrie klassen gingen op pad richting bedrijven in Rheine, Hörstel en Bad Bentheim, Euregioklinik Nordhorn, Hansa Wohnstift in Nordhorn en het Tierpark Nordhorn.

Wennen
Voor de leerlingen was het niet alleen een leuke ervaring, maar ook een echte eyeopener. „Volgend jaar moet ik examen doen en dan kies ik Duits ook als examenvak, maar dat had ik al eerder besloten”, zegt Celine Harmelink (14). „Toch heb ik vandaag veel geleerd. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat mensen in Duitsland moeten betalen voor de hoeveelheid zorg die ze in een ziekenhuis willen hebben en dat er onder de artsen allerlei rangen en standen bestaan. In een Duits bejaardentehuis spraken we een Nederlandse bejaardenverzorgster. Zij moest in het begin wennen aan de taal, maar heeft het er erg naar haar zin. Op basis van wat ik vandaag heb gehoord en gezien, is werken in Duitsland niet mijn eerste keus, maar als ik later geen werk kan vinden in Nederland, ga ik daar zeker solliciteren.”

Niet slim
Guus Hesselink (15) laat Duits vallen als examenvak, maar twijfelt na vandaag of dat slim is. „Ik wil later iets gaan doen in de internationale handel en aangezien er veel handel wordt gedreven met Duitsland is het toch wel handig om die taal goed te beheersen”, denkt hij. „Ik zou alleen willen dat het vak op school wat algemener zou worden getrokken. Dat de nadruk minder zou liggen op woordjes en grammatica, maar dat we wat meer voorlichting zouden krijgen, zoals dat vandaag het geval is.”

Gesneden koek
Voor Thijs Snijders (15) is handel met Duitsland gesneden koek. „Wij wonen op een boerderij en halen onze veevoeders uit Duitsland. Ook de machines en trekkers gaan via een Duitse handelaar. Ik wil later vertegenwoordiger worden in de agrarische sector”, meldt hij. „Als ik hier geen werk kan vinden, wil ik zeker wel bij een Duits bedrijf aan de slag.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.