Volledig scherm
Wethouder Ursula Bekhuis. © Carlo ter Ellen DTCT

Tubbergse wethouder betuigt spijt voor misverstand rond leges

Wie een activiteit organiseert mét een tent betaalt voor de vergunning in de gemeente Tubbergen 303 euro. Door een misverstand is ten onrechte de indruk gewekt dat organisatoren fors meer gaan betalen. 

CDA-raadslid Leon Oosterik gaf tijdens de commissie samenleving en bestuur zijn mening over de volgens hem forse kostenstijging voor organisatoren van een evenement met één of meer tenten: „Waar is die verhoging van 227 euro op gebaseerd? Die vraag heb ik uitgezet en ik kreeg als antwoord dat de aanvraag voor een evenement met één of meer tenten complexer zou zijn, dan een activiteit zonder tent.”

Wethouder Ursula Bekhuis maakte echter duidelijk dat van een verhoging helemaal geen sprake is. Ze gaf toe dat er verwarring was ontstaan over de leges voor evenementen met een tent met een omvang vanaf vijftig vierkante meter. „En dat spijt ons enorm”, aldus de wethouder.

Brandveiligheid

Bekhuis vertelde vervolgens hoe de vork  in de steel zat. Vanaf 2017 kregen organisaties twee rekeningen: één van 76 euro voor de vergunning en één van 227 euro voor de brandveiligheid. Door aanpassing van de wetgeving rond brandveiligheid mogen de kosten daarvoor niet meer apart in rekening worden gebracht. De hoogte van de leges blijven derhalve ongewijzigd, terwijl de indruk werd gewekt alsof sprake zou zijn van een verhoging van 227 euro. Bekhuis: „Heel vervelend, want we we zijn juist zo goed bezig met ons evenementenbeleid en in het bijzonder evenementenveiligheid.”

Oosterik accepteerde de spijtbetuiging, al gaf hij wel aan te balen dat hij niet eerder over de juiste informatie kon beschikken.

Almelo e.o.