De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is vanwege het slechte weer afgelast.
Volledig scherm
De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is vanwege het slechte weer afgelast. © Robin Hilberink

Twentse carnavalsoptochten massaal afgelast; Albergen heeft nieuwe datum

overzicht/updateGEESTEREN/ZENDEREN - De carnavalsoptochten in Oldenzaal, Geesteren, Boekelo, Tilligte, Gronau en Zenderen zijn zondagochtend afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden. Niet alleen in Twente maar ook in de rest van het land gooien de weersomstandigheden roet in het eten voor de carnavalsvierders. De Grote Sallandse Optocht in Raalte is, nadat deze eerst was uitgesteld, alsnog afgelast.

De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is zondagochtend alsnog afgelast. De slechte weersomstandigheden liggen aan het besluit van de optochtcommissie van De Kadolstermennekes ten grondslag. Peter Velner, voorzitter van de optochtcommissie, zegt dat door het verwachte noodweer, storm en regen, een veilige optocht niet gegarandeerd kan worden. Ook biedt hij zijn excuses aan voor het niet doorgaan van de grote optocht.

Poll

Twentse carnavalsoptochten massaal afgelast

  • Jammer maar verstandige keuze: veiligheid boven alles (68%)
  • Beetje overdreven: het viel toch nog wel mee met de storm? (7%)
  • Optochten gewoon opnieuw inplannen: twee keer carnaval, twee keer feest (25%)
2756 stemmen


De optocht in Oldenzaal is de grootste in de regio. Er werden 100.000 mensen verwacht. Alle andere activiteiten en festiviteiten gaan gewoon door. 

Het lijkt erop dat de Grote Twentse Carnavalsoptocht niet wordt verplaatst naar een datum later dit jaar. In principe is zondagmorgen besloten de optocht door te schuiven naar 2021. Wel staat er deze week nog een brainstormoverleg gepland.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Annina Romita

Geesteren 

Carnavalsvereniging de Papsleef‘n meldt op Facebook dat de optocht in Geesteren is afgelast. De afgegeven code geel heeft de vereniging doen besluiten de optocht af te lasten. Het grote feest wat ook door de carnavalsvereniging wordt georganiseerd gaat wel gewoon door. 

Tekst gaat door onder het Facebookbericht. 

Boekelo

Het bestuur van carnavalsvereniging Soaltkloet’ns, heeft besloten de optocht in Boekelo zondagmiddag af te gelasten. In verband met de voorspelde harde wind, acht de vereniging het niet verantwoord om de optocht door te laten gaan. Voorzitter Martijn Boshuis: „Deelnemers komen uit heel Twente naar Boekelo. Als vereniging hebben we ook rekening gehouden met het aan- en afrijden van de wagens. Ter bescherming van zowel de deelnemers als de bezoekers, hebben we helaas dit besluit moeten nemen. Het feest gaat gewoon door. We organiseren vanaf 16:00u de After Storm Party bij café de Buren te Boekelo.”

Albergen

Het bestuur en de optochtcommissie van C.V. De Alberger Bökke hebben besloten om een alternatieve optocht in ALbergen te organiseren. Die komt er op maandag 13 april, oftewel Tweede Paasdag. 

Zenderen

De Grote Optocht van Zenderen gaat zondagochtend ook niet door in verband met de weersomstandigheden. Daar is de afgegeven code geel ook de boosdoener.  In overleg met de gemeente Borne heeft de carnavalsvereniging De Doldraejers   besloten om de optocht in zijn geheel af te lasten.

De feestmiddag van de carnavalsvereniging kan wel gewoon door gaan.  

Boosdoener

In Tilligte en Gronau is ook besloten om de optochten niet door te laten gaan. Daar zijn ook de weersomstandigheden de boosdoener.  

Neede 

Ook de Needse carnavalsoptocht van zondagmiddag is afgelast. Dat meldt burgemeester Joost van Oostrum, die zondagmorgen crisisoverleg had met CG De Vlearmuze over de optocht.

De Vlearmuze repten zaterdag naar aanleiding van ‘wilde verhalen’ nog over het vooralsnog gewoon laten doorgaan van de optocht. Zondagmorgen werd bekend dat de optocht in Groenlo 2 uur wordt uitgesteld en om 16.11 uur van start gaat.

Die van ‘s Heerenberg wordt een dag doorgeschoven en zal vanwege het turbulente weer van zondag nu op maandagmiddag plaatshebben.

Raalte 

De carnavalsoptocht in Raalte is afgelast vanwege de verwachte windstoten tot honderd kilometer, waar later op de dag rekening mee moeten worden gehouden. Ook de optochten van Heeten en Nieuw-Heeten gaan niet door. Het besluit valt nadat eerder op de ochtend al een streep ging door de optocht in Wilp-Achterhoek.

Het doorgaan van de optocht in Raalte was zaterdagavond al onzeker, maar toen werd wel besloten om de stoet een uur later te laten starten. Twee uur in plaats van één uur ’s middags, omdat de weersverwachting voor later op de middag beter was. Zondagochtend rond 10:00 uur werd besloten dat ook een uur uitstel waarschijnlijk geen uitkomst biedt. Het blijft de hele middag hard waaien en de veiligheid is niet te waarborgen voor deelnemers en publiek.

Optochten Heeten en Nieuw-Heeten gaan ook niet door

Burgemeester Martijn Dadema laat op Facebook weten dat naast de optocht van Raalte, die van Heeten ook niet doorgaat. ,,De veiligheid is niet te garanderen. Natuurlijk enorm balen voor alle wagenbouwers en loopgroepen die vele uren hebben gestopt in hun creaties.” 

Brabant en Gelderland

Niet alleen in Twente worden optochten afgelast. Ook in Brabant en Gelderland het regent afgelastingen. Zo zijn onder andere de optochten in Arnhem, Tilburg, Vlijmen, Drunen, Oss, Kaatsheuvel, Uden, Volkel en Dongen afgelast, andere worden verzet of gaan door met minder hoge wagens.

Zo wordt de optocht in Oss samengevoegd met de Osse Halfvastenoptocht op zondag 22 maart”, laat Stichting Carnavals Viering Oss de Ossekoppen zaterdagmiddag weten.

In Elshout wordt nog overlegd gevoerd over de carnavalsoptocht die zondagmiddag gepland staat. Een optie is om de optocht in afgeslankte vorm door te laten gaan. De groter wagens mogen dan niet meerijden in de optocht. 

Optochten maandag

De Schaop’nböll’kes uit Tubbergen en De Schaop’nköpkes beslissen maandagmorgen om 10.00 uur of de Grote Rosenmontagcarnavalsoptocht door het dorp later die dag doorgaat. Deze optocht is traditiegetrouw de laatste grote optocht van Twente tijdens carnaval.

TT-2020-001003 - OLDENZAAL - De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is vanwege het slechte weer afgelast. Er kunnen flinke windstoten komen en er valt veel regen. De hofhouding van de stadsprins maakt er alsnog een feestje van.
EDITIE: ALLE
FOTO: Robin Hilberink  RH20200223
Volledig scherm
TT-2020-001003 - OLDENZAAL - De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is vanwege het slechte weer afgelast. Er kunnen flinke windstoten komen en er valt veel regen. De hofhouding van de stadsprins maakt er alsnog een feestje van. EDITIE: ALLE FOTO: Robin Hilberink RH20200223 © Robin Hilberink
De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is vanwege het slechte weer afgelast. Er kunnen flinke windstoten komen en er valt veel regen.
Volledig scherm
De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is vanwege het slechte weer afgelast. Er kunnen flinke windstoten komen en er valt veel regen. © Robin Hilberink

Almelo e.o.