Vasse gaat slager Jan missen, opvolger belooft op dezelfde voet door te gaan

VIDEOVASSE - Zijn opvolger Emiel Hendriks (34) uit Geesteren werd vooraf gewaarschuwd door slager Jan Lansink (53): „Weet waar je aan begint. Als eigen baas maak je werkweken van 50, 60 uur.” Lansink, van de gelijknamige ambachtelijke slagerij uit Vasse, stopt per 1 januari. Zijn knieën zijn versleten. 

Dat Lansink afscheid gaat nemen, is een hard gelach voor de bevlogen vakman. Zijn gehaktballen met speciale kruidenmix en andere specialiteiten gaan echter niet verloren. Dat zorgt zijn opvolger wel voor. Die belooft weinig aan de bedrijfsformule te gaan sleutelen. Ook de naam Slagerij Lansink blijft gewoon gehandhaafd, zegt Hendriks.

Toffe peer

Lansink heeft in 23 jaar een uitstekende reputatie opgebouwd in Vasse en omstreken. Niet alleen door de kwaliteit van de vleesproducten, maar net zo goed door de wijze waarop de slager zijn klanten tegemoet trad. Klanten die hoog van hem opgeven: Jan is samengevat een toffe peer. Iemand met hart voor zijn klanten.

Overnemen

Door zijn echtgenote Anja kwam Lansink ooit in de slagerij in Vasse terecht. „Anja werkte destijds al in de supermarkt. En dat doet ze nog steeds trouwens. Ja, ook na mijn afscheid blijft Anja in de supermarkt werken”, vertelt Lansink. „Ik begreep toen dat de slager mogelijk zou stoppen. Daarom gaf ik hem te kennen dat ik de zaak wel zou willen overnemen.”

Zoon

Lansink werd eigen baas. Tegenwoordig werken drie slagers in zijn zaak, plus nog een groep medewerkers die niet allemaal fulltime werken, zoals meisjes die alleen op zaterdag achter de toonbank staan. In de toekomst gaat zoon Jelle (16) er wellicht aan de slag. De student voeding en technologie is al bezig met een stage bij collega keurslager Hulshof in Tubbergen. 

Leerzaam

In de kantine van supermarkt en slagerij vertelt Lansink zijn levensverhaal: hoe hij als jongen al bij de slager in zijn woonplaats Albergen om de hoek keek, als leerling werkte bij slagerijen in de buurt en hoe hij nadien de slagersvakschool met succes afrondde. „Overal steek je wel iets op, ook hoe het niet moet”, bekent hij. „Dat heb je als jonge jongen niet zo in de gaten, maar later besef je waarom zaken niet goed gingen. Wat bijvoorbeeld? Nou dat je in dit vak niet uitsluitend op geld verdienen moet richten.”

Traditioneel

In Vasse kon Lansink zijn zaak naar eigen inzicht op- en uitbouwen. Met verse producten. En door in contact te blijven met de klanten. Zo ontdekt een vakman tijdig wanneer de tijd rijp is voor nieuwe producten. „Al blijven de mensen in deze omgeving vrij traditioneel hoor, ze eten het liefst karbonade, rib- en speklappen. Al zie je een verandering in het eetpatroon. De nieuwe generatie kiest vaker voor rijst en pasta. En daar eten ze liever rundergehakt en kip bij.”

Volledig scherm
Slager Jan Lansink (links) stopt ermee, Emiel Hendriks neemt de zaak in de Plus supermarkt over. © Emiel Muijderman

Almelo e.o.