Volledig scherm
Gescheiden ophalen van afval, zoals groente-, fruit- en tuinafval is in Tubbergen een groot succes. © Wim Corduwener

Veel minder afval uit Tubbergen verdwijnt naar de stort

TUBBERGEN - Gescheiden ophalen van afval loont. Niet alleen is afval geld waard, ook houden burgers geld in de portemonnee voor de afvoeren en verwerken van vuil.

Dit blijkt ook uit de meest recente cijfers van de gemeente Tubbergen. In het eerste kwartaal van dit jaar is 325.000 kilo restafval opgehaald, dat is ongeveer 15 kilo per inwoner. Een jaar eerder was dat nog bijna 900.000 kilo, 42 kilo per inwoner. Uit cijfers van afvalinzamelaar Rova blijkt dat de hoeveelheid restafval zo is gedaald met 63 procent.

Wethouder Tom Vleerbos is tevreden met dit resultaat. "De grijze bak wordt steeds leger en dat is een goede zaak. We kunnen veel afval hergebruiken, zo sparen we het milieu."

De gemeenteraad van Tubbergen stelde in het voorjaar van 2015 het nieuwe afvalbeleidsplan vast. Doel hiervan is minder grondstoffen te laten verdwijnen bij het restafval. Door een betere scheiding van het afval kunnen verpakkingen, glas en gft-afval worden hergebruikt. De raad heeft in het afvalbeleidsplan de ambitie vastgelegd de hoeveelheid restafval uiteindelijk te verminderen tot maximaal 50 kilo per inwoner per jaar. Dit is een vermindering van ongeveer 75 procent.

Almelo e.o.