Er is verwarring over de Von Bonninghausenstraat in Tubbergen. De straat is niet vernoemd naar een NSB-kopstuk, maar naar een oud-burgemeester.
Volledig scherm
Er is verwarring over de Von Bonninghausenstraat in Tubbergen. De straat is niet vernoemd naar een NSB-kopstuk, maar naar een oud-burgemeester. © Google Streetview

Verwarring over ‘foute’ von Bönninghausenstraat in Tubbergen

TUBBERGEN - ‘Waarom heeft Tubbergen een straat vernoemd naar iemand die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was voor de Nationaal-Socialistische Beweging?’ Vragen van deze strekking komen nog zeer regelmatig binnen op het gemeentehuis, schrijft het college van burgemeester en wethouders in haar wekelijkse column.

De verontwaardiging gaat over de L. von Bönninghausenstraat. Mensen die de vraag stellen verkeren in de veronderstelling dat Tubbergen een straat heeft vernoemd naar Ernst Johannes Baptista Maria von Bönninghausen. Deze ‘Von Bönninghausen’ was van 1931 tot 1935 gemeenteraadslid in Tubbergen en werd later voor de NSB van Anton Mussert burgemeester Tubbergen.

55 jaar lang burgemeester, nog voor de oorlog

Maar de L. von Bönninghausen van de straatnaam is Lodovicus Ernestus Franciscus Jacobus von Bönninghausen. Deze Tubbergernaar leefde van 1828 tot 1910 en was 55 jaar lang burgemeester van Tubbergen.  ‘De beste man is zelfs al ruim voor de Eerste Wereldoorlog overleden en heeft in zijn leven gelukkig niet te maken gehad met zoiets verschrikkelijks als de oorlog’, schrijven b&w. 

Enige tijd geleden heeft de gemeente, om misverstanden te voorkomen, al een toevoeging gemaakt bij de straatnaambordjes van de L. von Bönninghausenstraat.

Almelo e.o.