Volledig scherm
© Robin Hilberink

Vogeltrekstation gaat jonge kerkuilen uit Geesterense schuur volgen

GEESTEREN - De Twentse populatie kerkuilen is de laatste jaren flink gegroeid. Om gegevens te verkrijgen van de nieuwe generatie werden woensdagavond in Geesteren jonge kerkuilen geringd.

Bedremmeld kijken de zes donzen kuikens vanuit een zak richting het licht. Ringer Johan Drop, vrijwilliger bij het Vogeltrekstation in Wageningen, neemt de kleintjes een voor een op voor een meting, een weging en een aluminium ring om hun pootje. De vogels bevinden zich in de schuur van de familie Haarhuis uit Geesteren.

Onderzoek
„Alle gegevens van deze jongen worden op ringnummer ingevoerd in de database van het vogeltrekstation. De informatie wordt gebruikt bij onderzoek naar bijvoorbeeld soort en biotoop. Hoe kan het bijvoorbeeld dat er op sommige plaatsen meer kerkuilen verongelukken dan elders? Momenteel is er een onderzoek gaande waarbij plekken langs de snelweg, waar veel uilen omkomen, onaantrekkelijk worden gemaakt”, informeert Drop.

Goed gesteld
Leden van de Stichting Vogelwerkgroep Geesteren (SVG) zijn deze woensdagavond aanwezig. Zij waren het die zo’n 20 jaar geleden de nestkast in de schuur bij Ben Haarhuis plaatsten. Volgens de vogelkenners is het goed gesteld met de kerkuilenpopulatie in Twente. Vanaf het jaar 2000 zijn er al rond de honderd broedparen geteld. Waar een nest van twee à drie jongen doorgaans gemiddeld is, treffen ze tegenwoordig veel uilengezinnen aan met vijf of meer kuikens.

Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink

Almelo e.o.