Volledig scherm
De Muziekfederatie in Tubbergen verzorgt regelmatig festivals voor korpsen uit de gemeente Tubbergen. © Wouter Borre

'Voor minder geld overal beter muziekonderwijs in Tubbergen'

TUBBERGEN - Muzikanten in spe uit de gemeente Tubbergen kunnen vanaf 1 januari in alle kernen les krijgen voor alle gangbare muziekinstrumenten. Tot nu toe moesten zij voor bepaalde minder populaire instrumenten naar Tubbergen komen of soms zelfs naar Almelo. Dat is nu voorbij.

De kosten voor de lessen dalen van 590 naar 425 euro per jaar voor 36 lessen van 20 minuten. Voorwaarde is wel dat de deelnemers lid worden van de lokale muziekvereniging. "We krijgen beter muziekonderwijs voor minder geld", concludeert de voorzitter van de Federatie voor Muziekgezelschappen Tubbergen (FMT), Jack Stolp.

Belangrijk
"Muziek maken is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren en ook goed voor de leefbaarheid van de dorpskernen", zegt Stolp. De gemeenteraad zette twee jaar geleden het mes in de subsidie voor de Kaliber Kunstenschool, die het muziekonderwijs regelt. Kaliber leerde zowel individueel als in groepen via muziekverenigingen leerlingen spelen op bijvoorbeeld gitaar, piano, cello, trompet en slagwerk. Kaliber Kunstenschool verzorgde ook projecten op de basisscholen. Sommige muziekverenigingen regelden zelf de instrumentale opleidingen voor leden van hun harmonie en fanfareorkesten. Nu gaat dat veranderen.

Toekomst
De federatie heeft de afgelopen maanden de wensen van de acht aangesloten muziekverenigingen uitgewerkt. Uit dit overleg kwam voort dat wellicht weer met Kaliber moet worden samengewerkt. In een stuurgroep met afgevaardigden van de gemeente, Kaliber, FMT en ouders is sinds maart 2015 gewerkt aan het plan Toekomstbestendig Muziekonderwijs met de kernbegrippen als verbinden, iedereen, uitdagen en verwonderen. Daarna is een analyse van de muziekverenigingen en Kaliber gemaakt.

Groei
"Meer contacten moet meer mensen met elkaar verbinden", zegt Stolp die hoopt op een groei van het aantal muzikanten in de gemeente Tubbergen. Tegenwoordig krijgen er zo'n 150 mensen muziekles.

Almelo e.o.