Volledig scherm
Communicatie adviseur Erna Ekkelkamp maakt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vlogs voor de Facebookpagina van de gemeente Tubbergen. Links Agnes Tijink van het stembureau in Fleringen. © Tom Van Den Berg

Wat gemeente Tubbergen mededeelt, moet direct duidelijk zijn

TUBBERGEN - Een brief van de gemeente Tubbergen mag voortaan geen vraagtekens meer oproepen. De tekst moet direct duidelijk zijn. 

Direct Duidelijk is de titel van een initiatief om de taal van de overheid duidelijker te maken.  Tubbergen doet mee zodat ambtenaren en politici leren zo duidelijk mogelijk te schrijven of op andere wijze te communiceren. 

Uitleg

Communicatie-adviseur Erna Ekkelkamp van de gemeente gaf daarover maandagavond 2 december tekst en uitleg tijdens een commissievergadering. „Het blijft niet bij één keer een workshop schrijven, omdat mensen vervolgens vaak weer in hun eigen schrijfstijl terugvallen. Het moet onderdeel worden van het werken bij Noaberkracht, de ambtelijke samenwerking tussen Tubbergen en Dinkelland.”

Bewust worden

Leren schrijven wordt onderdeel van de ontwikkeling van de mensen van Noaberkracht. Voor nieuwe medewerkers wordt deze manier van werken opgenomen in het introductieprogramma. „Iemand die bij Noaberkracht gaat werken, wordt iemand die heel goed en heel duidelijk kan schrijven”, aldus Ekkelkamp. „Belangrijk is dat we ons bewust worden over hoe onze brieven er uit zien en aan wie we die brieven eigenlijk schrijven. Begrijpt je buurvrouw de tekst ook?”

Chocolade

Bewoners die een brief van de gemeente hebben ontvangen, waar ze geen chocolade van kunnen maken, worden uitgenodigd om samen met taalcoaches, de brief te herschrijven in duidelijke taal. Ekkelkamp voegde wel toe dat het een utopie is te veronderstellen dat straks elke brief voor honderd procent glashelder is. 

Jip en Janneke

Alle partijen uit de raad reageerden positief. „Ik ben er blij mee”,  vertelde Christel Luttikhuis (CDA): „Het is goed om in Jip en Janneke taal dichter bij de mensen kunnen komen.”

De campagne Direct Duidelijk is een initiatief van het Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO). In het NBO werken het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nederlandse Taalunie samen met meer dan zeventig andere organisaties uit Nederland en België om het probleem van onduidelijke overheidstaal aan te pakken.

Almelo e.o.