Volledig scherm
© Wouter Borre

Weesveulentje Dusty leeft in Albergse woonkamer

ALBERGEN - Vijf weken na de bevalling stierf de moeder van het veulen Dusty. Eigenaar Annelies Hammink van Stal Landegoed Erve op de Bekker ontfermde zich over Dusty.

Dochter Merle laat het diertje binnen. Dusty is een American miniature horse van twee maanden oud. Nadat zijn moeder overleed moest erop worden toegezien dat hij voldoende dronk.

Veulens
,,We hebben nog drie merries met veulens, maar zij accepteren niet snel een tweede. Daarom leerden we hem melk drinken uit een emmer. Dat ging heel goed. Het scheelt dat zijn moeder hem in die vijf weken de belangrijkste levenslessen, zoals drinken uit een bak, al had bijgebracht.”

Bekijks
Het is een bijzonder gezicht, een paard voor het bankstel en nieuwsgierig lopend langs de eethoek. Als een van de gezinsleden de honden uitlaat wandelt Dusty vrolijk mee en dat trekt veel bekijks. ,,Hij slaapt wel gewoon in de stal hoor”, merkt de fokker en eigenaresse op. ,,En een paardenvijgje hebben we in die drie weken dat hij binnen is ook nog niet aangetroffen. Mijn drie kinderen Merle, Maurits en Marijn vinden het prachtig, maar beseffen wel dat het tijdelijk is. Binnenkort gaat hij de wei in bij een drachtige merrie met een eigen veulen. Het is natuurlijk wel een paard en dat moet zo blijven.”

Rasdieren
American miniature horses worden voornamelijk gebruikt voor shows, maar ook gehouden als knuffelpony. In Amerika worden de rasdieren tevens gebruikt als therapiepaardjes. Als Dusty zo’n vier maanden is wordt hij verkocht. De kinderen weten volgens Annelies niet anders. Toch wil Merle daarna geen huispaard meer. ,,Dat kan alleen als de moeder dood is gegaan, want dat vind ik zielig.”

Almelo e.o.