Volledig scherm
De gemeente Tubbergen krijgt mogelijk toch windmolens. Tot nu toe zou dat niet mogelijk zijn omdat een groot deel van het grondgebied als Nationaal Landschap is gekenmerkt. © Ruud Taal

Wethouder sluit komst windmolens niet uit in gemeente Tubbergen

TUBBERGEN - De kans dat er toch windmolens komen in Tubbergen is nog niet verkeken. Een groot deel van de gemeente maakt deel uit van het Nationaal Landschap en daarin is geen plaats voor 'horizonvervuilende' windmolens, maar de gemeente is groter dan het deel Nationaal Landschap. "En er waait een andere wind in het provinciehuis", zegt wethouder Erik Volmerink.

'Zwolle' wil veel meer wind- en zonne-energie in de provincie opwekken, en de regels voor windmolens versoepelen. Volmerink sluit daarom toekomstig onderzoek naar het plaatsen van windmolens in de gemeente Tubbergen niet uit.

Windenergie
Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw duurzaamheidsplan geschreven, waarin het elf speerpunten noemt op het gebied van vooral zon- en windenergie. Het gemeentebestuur wil zijn voertuigenpark aanpassen en meer auto's en vrachtwagens op 'groen gas' en electriciteit laten rijden. Hiervoor wil het college een analyse laten schrijven.

Duurzaam
Wooncoaches gaan huiseigenaren belangeloos helpen hun woningen duurzaam te maken. Het energieloket krijgt daarvoor in Tubbergen een steeds belangrijkere rol. Ook duurzaam bouwen en maatschappelijk verantwoord ondernemen willen B en W onder de aandacht brengen bij nieuwbouw en bij uitbreidingen. Dit najaar komt er een bijeenkomst met vertegenwoordigers van een aantal maatschappelijke organisaties uit de gemeente over het inzamelen en afvoeren van afval van evenementen, stichtingen, verenigingen en andere maatschappelijke partners.

Almelo e.o.