Volledig scherm
"Ik laat zien wat ze nog wel kunnen en leer mensen omgaan met hun beperkingen", zegt Wieke Kuipers. © Carlo ter Ellen

Wieke uit Albergen helpt kansarme kinderen in Sri Lanka

ALBERGEN - Wieke Kuipers vertrekt binnenkort voor vijf maanden stage naar Sri Lanka, om gehandicapte kinderen te helpen. De studente psychomotorische therapie houdt wel van een uitdaging. Ze beseft heel goed dat ze soms enorm veel tijd en energie in het geven van therapie moet stoppen voor er sprake is van enig resultaat, maar als het lukt dan is het gevoel daarna 'super'.

Zo was ook haar sponsoractie. Ze skeelerde eigenlijk nog maar net zes weken, maar legde meteen al 70 kilometer af, de afstand tussen school en huis, om zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor een goed doel. Wieke Kuipers (20) houdt van een flinke uitdaging. Ze moest van haar opleiding eigenlijk 500 euro bijeenbrengen voor een project op Sri Lanka. De teller staat nu al op ongeveer 700 euro.

De Albergse doet de opleiding psychomotorische therapie (PMT) in Zwolle en pakt de studie voortvarend aan. "Juist omdat sommige mensen het zo moeilijk hebben, wil ik ze helpen", vertelt Wieke in haar ouderlijke woning aan de Kanaalweg. "Het is heel mooi om te zien hoe bijvoorbeeld jongeren met ADHD of een autistische stoornis beter leren omgaan met een beperking en zich met kleine stappen ontwikkelen. Wat je na twaalf sessies bereikt is soms enorm."

Stage
Op 11 september vertrekt ze voor bijna vijf maanden naar Sri Lanka, waar ze in het revalidatiecentrum Hellabeem voor gehandicapte jongeren vlakbij Galle kinderen gaat helpen. 'Hellabeem stimuleert de wilskracht van jongeren om hun handicap te overwinnen en een zelfstandig, menswaardig bestaan op te bouwen', zo staat in de flyer die Wieke verspreidt voor haar actie de komende weken. "Je geeft mensen weer perspectief op een baan en een zin in hun bestaan."

Zware regenval beschadigde de afgelopen maanden leslokalen en andere gebouwen. Hier zal een deel van het sponsorgeld van Wieke naartoe gaan. Een ander deel wordt gebruikt voor het verbeteren van de waterputten.

Wieke geeft al regelmatig zwemles aan kinderen en ze werkt met dementerende ouderen in Losser en Oldenzaal. Ze hoopt in 2018 af te studeren en dan misschien aan de slag te kunnen op scholen. "Steeds minder kinderen gaan naar het speciaal onderwijs. Misschien is er steeds meer hulp nodig om kinderen met een beperking in bijvoorbeeld het autistische spectrum, zoals PDD-NOS, te helpen op basisscholen." Maar ze twijfelt en kan ook kiezen om ouderen te gaan helpen die klachten hebben, bijvoorbeeld dementie. "Ik werk nu al met ouderen met dementie."

Tukkers
Wieke is geboren en getogen in Albergen. Ze was al jong lid van handbalvereniging De Tukkers. Ze kreeg de belangstelling voor sport van haar vader, die graag voetbalt, skeelert en schaatst. "Ik wilde een opleiding in de sport gaan doen, maar ik wil niet voor de klas staan", zegt ze. Mijn zus deed ook de opleiding PMT en mede door haar verhalen ben ik enthousiast geworden. Met hulp van mijn decaan, mijn ouders en mijn zus heb ik me in de opleiding verdiept en wist ik op een geven moment dat ik dit wilde gaan doen."

"Ook mensen met een handicap hebben baat bij een psychomotorische therapie. Ik laat zien wat ze nog wel kunnen en leer mensen omgaan met hun beperkingen. Dat doe ik aan de hand van sport en spel. Ik heb vorig jaar tijdens mijn stage therapie gegeven aan een jongen met concentratieproblemen. Ik liet hem ervaren wat er bij hem gebeurt wanneer zijn concentratie minder werd. Hierdoor leerde hij zijn lichaamssignalen kennen en nu kan hij zichzelf beter bij de les houden. Dit deed ik door bewegingsactiviteiten."

Psychomotorische therapie
Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychosociale of psychische problemen. Bij de therapie wordt gebruik gemaakt van werkvormen gericht op lichaamsbeleving en het handelen in bewegingssituaties.

De psychomotorisch therapeut richt zich op de problematiek zoals die naar voren komt in bewegingsgedrag, lichaamstaal, lichamelijke spanningen, lichaamshouding, lichaamssensaties en lichaamsbeleving. Deze aspecten zijn aandachtspunt in de diagnostiek en aangrijpingspunt voor de behandeling. Psychomotorische therapie wordt zowel aan individuele cliënten als aan echtparen, gezinnen of groepen gegeven. De therapie is er voor iedereen, van ouderen tot jongeren en kinderen.

Almelo e.o.