Wijngaard in Geesteren: Iets doen wat een ander niet doet

VIDEOTUBBERGEN - Henk en Marian Masselink nemen een sprong in het diepe. Ze zijn in Geesteren een wijngaard begonnen: "Vake bu'j te bange. Je moet het gewoon doen."

Wijngaard

Tussen de landerijen, net buiten Geesteren richting Langeveen valt je oog meteen op een goed en strak onderhouden wijngaard. De groene wijnranken vormen een bijzonder element in het gebied. Op deze warme zomeravond waan je je even in Frankrijk als je langs de wijnstokken wandelt. De rood verkleurende zon piekt tussen de bladeren door en haalt je even weg uit de hectiek van alledag.

Hetzelfde gevoel staat Henk en Marian Masselink voor ogen bij aanvang van hun hobbywijngaard. Vanaf het terras aan de andere kant van het perceel kijk je prachtig de wijngaard in. Iedereen kan er even doorheen lopen. Hetzij om tot rust te komen of om een praatje te maken als het echtpaar Masselink er is.

Geluk

De nieuwe hobby heeft het echtpaar veel extra werk bezorgd, maar belangrijker nog: veel geluk gebracht. De naam van de wijngaard verwijst ernaar: Adebaer is een oude, Saksische benaming voor ooievaar en betekent 'Hij die geluk brengt'.

Bourgondiër

Henk is een Bourgondiër in hart en nieren en heeft al jaren een grote droom: een eigen hobbywijngaard bezitten. En dan niet in Italië of Frankrijk, maar in Twente. Zo'n tien jaar geleden wordt dit werkelijkheid als zijn ouders het land verdelen onder de kinderen. Het echtpaar plukt er letterlijk en figuurlijk de vruchten van. En zij niet alleen, vrienden en familie ook. Henks ouders genieten enorm mee tijdens hun laatste levensjaren. "Menigeen stapt van de fiets of uit de auto voor een praatje als ze zien dat ik bezig ben", vertelt Henk. "Twentenaren, maar ook Zwitsers, Amerikanen en Duitsers. Er ontstaan de mooiste gesprekken. Heel bijzonder."

Genieten

'Woar begin 'ie toch an?' Henk Masselink krijgt de vraag vaak te horen als hij zijn ideeën uit de doeken uit. Anderen zeiden: 'Dat is echt wat voor Henk, die doet toch altijd iets wat een ander niet doet.' Dit klopt wel. De wijngaard is heel anders ingericht dan gebruikelijk. De rijen met wijnranken staan als een waaier om het begroeide terras heen. "Ik wilde het terrein zo aankleden dat er mooie doorkijkjes ontstaan en je hier heerlijk tot rust kunt komen. Je moet niet bang zijn, maar het gewoon doen. Voor Marian en mij is het elke avond weer genieten als we hier zitten. We hebben een drukke baan. Samen 's avonds de wijngaard onderhouden en daarna een wijntje drinken, is pas echt genieten."

Kalk

Het echtpaar uit Tubbergen is zo'n drie avonden per week in de wijngaard te vinden en ook regelmatig op de zaterdag- en/of zondagochtend. Het perceel moet er netjes bij liggen. Als ze iets doen, dan moet het goed zijn. "Vooraf hebben we goed geïnformeerd naar de verschillende wijnsoorten en welke geschikt zijn voor de Nederlandse bodem", vult Marian aan. "Aan de grond hebben we veel kalk moeten toevoegen om het geschikt te maken voor wijnbouw. De wijn van de druivenrassen Johanniter (wit) en Marechal Foch (rood) vonden we erg lekker en de rassen aarden hier goed. Ze staan bekend om hun goede resistentie tegen diverse schimmelziekten."

Nachtvorst

Dit jaar is een lastig jaar voor de druiven. Aan het begin van het jaar lijden de druiven aan de nachtvorst en deze zomer komt er schade door zonnebrand. Straks tijdens de oogst eind september/begin oktober inspecteren de wijnbouwers elk trosje druiven op kwaliteit."Daarna begint het spannende deel: hoe zal de wijn straks smaken. Altijd mooi om naar uit te kijken", zegt Henk.

Volledig scherm
Henk en Marian Masselink tussen de wijnranken van wijngaard Adebaer in Geesteren. Adebaer betekent 'hij die geluk brengt'. © Robin Hilberink

Almelo e.o.