Volledig scherm
Innovatief idee om energie duurzaam op te wekken: de duurzame energieboom met als bladeren windturbines en zonnepanelen, een ontwerp van Green-infra uit Tubbergen. © Jeroen Rijnenberg / Nasu.nl

Windmolens en zonneparken taboe, hoe wekken we in Tubbergen dan wel energie duurzaam op?

TUBBERGEN - De Stichting Essenkracht wil met een prijsvraag mensen prikkelen innovatieve ideeën rond duurzaam opwekken van energie te delen. Het beste plan krijgt geld en hulp voor uitvoering.

„We zijn benieuwd naar buiten de box voorstellen om energie duurzaam op te wekken”, aldus Harald Zegeren van Essenkracht in een persbericht van de gemeente Tubbergen. De Tubbergse stichting en gemeente trekken samen op bij de prijsvraag. Essenkracht dat in 2018 is opgericht, bestaat uit inwoners van de gemeente die willen samenwerken met als doel initiatieven rond duurzaamheid van de grond te krijgen. Het gaat met name om projecten rond duurzame energie opwekking, energiebesparing en hergebruik van afval.

Uitdaging

Van Zegeren: „Sommige mensen willen geen grote zonneparken of een landschap vol windmolens, maar wat dan wel?” Wie het weet, wordt uitgedaagd het plan in te dienen op de website www.essenkracht.nl.  Alle inzendingen worden onder meer beoordeeld op originaliteit, haalbaarheid en efficiëntie, de opbrengst aan energie en op de vraag of het plan vaker en op andere plekken kan worden uitgevoerd. 

Energiefonds

Het beste plan ontvangt van de gemeente Tubbergen een financiële bijdrage voor de uitvoering Daarnaast zorgt Essenkracht voor begeleiding bij de uitwerking van idee tot concreet plan, zoals het zoeken naar subsidiemogelijkheden. Zo beschikt Tubbergen over een energiefonds waar bedrijven, instellingen, verenigingen en energiecoöperaties gebruik van kunnen maken bij de uitvoering van duurzame projecten. Tubbergen heeft de ambitie om in 2023 twintig procent van de benodigde energie zelf duurzaam op te wekken.

Almelo e.o.