Volledig scherm
De woning van het echtpaar B. © Carlo ter Ellen

Woningstichting Tubbergen was niet op de hoogte van problemen rond echtpaar B.

ALMELO - Woningstichting Tubbergen wist tot voor kort niets van de problemen rond de familie B. Buurtbewoners durfden niets te zeggen.

De Woningstichting Tubbergen is helemaal klaar met Adje (58) en Gretha (44) B. en wil via een kort geding afdwingen dat hun huurovereenkomst verbroken wordt en hun grond ontruimd kan worden. Ook wil de woningstichting geld zien: de afgelopen maanden is er geen huur betaald.

Het echtpaar werd in juli aangehouden en zit momenteel vast op verdenking van uitbuiting van de zwakbegaafde Jeffrey. Het stel zorgt al jaren voor overlast in de buurt en boezemt bij omwonenden angst in.

Niet op de hoogte
Opmerkelijk genoeg was dit tot dan toe niet bij de Woningstichting Tubbergen bekend. Naar aanleiding van de bijeenkomst heeft de woningstichting bewoners gevraagd, al dan niet anoniem, hun klachten en ervaringen over het echtpaar met haar te delen.

De verklaringen bleken eenduidig. Geluidsoverlast, stankoverlast en aanvaringen met het ‘aggressieve’ echtpaar B. Kortom, niet echt de ideale buren.

Maar waarom wist de woningstichting hier niet eerder van? Geklaagd werd er wel, al was dit jaren terug. Buurtbewoners lieten in 2011 middels een brief aan zowel de gemeente als de woningstichting weten niet blij te zijn met de bedrijfsvoering van B. De gemeente heeft hierna actie ondernomen, waarna er geen nieuwe klachten kwamen. Hierdoor ging de woningstichting ervan uit dat de problematiek verholpen was. Maar niets bleek minder waar.

Angst
Omwonenden stellen in hun verklaringen dat de overlast wel degelijk heeft aangehouden, maar dat er een grote mate van angst was voor het echtpaar B. Uit angst voor de gevolgen heeft het overgrote deel van de buurtbewoners ervoor gekozen om niet te klagen bij het echtpaar of bij instanties.

Op basis van de verklaringen, en bijvoorbeeld het feit dat B. een oudijzerhandel runt op zijn grond, stelt de Woningstichting Tubbergen dat B. niet voldaan heeft aan de huurovereenkomst. Ook is volgens de woningstichting de grond ernstig verwaarloosd en heeft het echtpaar de afgelopen maanden de huur niet betaald. Voldoende redenen volgens haar om de huurovereenkomst te ontbinden en de grond van het echtpaar te ontruimen.

De zaak bij de rechtbank in Almelo dient donderdag, 10.00 uur.

Almelo e.o.