Volledig scherm
Burgemeester Haverkamp nam onlangs het nieuwe kunstwerk in gebruik. Zij is blij dat het de tongen los maakt in het dorp. De een vindt het mooi en de ander lelijk. © Frans Nikkels

'Ziel ontbreekt in nieuw lichtobject in Tubbergen'

TUBBERGEN - Het nieuwe glasobject bij het gemeentehuis maakte de afgelopen dagen de tongen los in Tubbergen. De een noemt het 'een champignon' en een ander 'een lampenkap'.

Volledig scherm
Het nieuwe lichtobject maakt de tongen los in Tubbergen. © Frans Nikkels

"Mensen vinden het mooi of ze vinden er helemaal niets aan", zegt gastconservator Piet Augustijn van Glasrijk Tubbergen over de opmerkingen. De samensteller van de 21ste expositie Glasrijk Tubbergen heeft naar eigen zeggen niet veel met het nieuwe kunstwerk. Hij vindt dat 'de ziel' ontbreekt. "Het is een soort kunst waar ik niet van hou", zegt Augustijn, die het werk 'koel' en 'afstandelijk' noemt. "Het is meer op een effect gericht dan dat het iets betekent. Ik mis diepgang. Welke betekenis kan eraan worden gegeven? Representeert het een gevoel of een gedachte? De opdrachtgevers hadden beter een kunstenaar kunnen benaderen die verstand heeft van glas."

Steentje
Het werk is ontwikkeld door de broers Erik en Paul Nijhuis van Concept74 in Hengelo in opdracht van Paul Scholten en Bjorn Grundel van De Glinstering. Het duo ontwikkelde een steentje van glas waarmee de 'glasboom' werd gebouwd. Met het object willen Scholten en Grundel veel toeristen naar de gemeente Tubbergen halen om leegloop in de winkelstraten te voorkomen. Toeristen en burgers zouden letterlijk een steentje moeten willen bijdragen aan nieuwe kunstwerken die in de gemeente Tubbergen de komende jaren ontstaan.

Effect
Paul Nijhuis van Concept74 bevestigt voort te borduren op de ontwerpen die hij en zijn broer eerder maakten voor lichtobjecten. "Mensen moeten voor zichzelf uitmaken of ze het een kunstwerk vinden of niet." Nijhuis zegt vooral uit te zijn op het effect dat de breking van het licht veroorzaakt in de steentjes.

Schemerlamp
Voorzitter Harry Kolk van de stichting Glasrijk Tubbergen hoorde wisselende reacties over het nieuwe kunstwerk van De Glinstering. "Sommigen vinden het te modern en sommigen noemen het al 'een schemerlamp'. Ik vind het wel een mooi kunstwerk."

Carillon
Kolk wijst erop dat het tijdelijk op de huidige plek staat. "Het staat nu te dicht bij het carillon." Kolk hoopt dat het huidige gemeentehuis snel wordt omgevormd tot een glashoes. Daarin kunnen zich ondernemers vestigen die bij voorkeur actief zijn op het gebied van glas.

Tongen
Burgemeester Wilmien Haverkamp is blij dat het nieuwe kunstwerk of lichtobject de tongen los maakt. De bedoeling is dat er de komende jaren veel meer kunstwerken ontstaan die gemaakt worden met de steentjes van glas van De Glinstering. 

Almelo e.o.