Volledig scherm
De initiatiefnemers van onderwijsproject Zikke zijn (v.l.n.r.) Björn Grundel, Gerard aan de Stegge, Gert-Jan Egberink, Bianca Weernink en Merel Arts. © Lars Smook

Zikke meer dan een Cito-score voor Reutum en Oldenzaal

OLDENZAAL/REUTUM - Na de Mariaschool in Reutum heeft ook de Oldenzaalse basisschool De Linde kennisgemaakt met het project Zikke. Mijn dochter van 12 jaar was lange tijd zeker van haar zaak: dierenarts, dát moest het worden. Het leek haar wel wat om dieren van pijn af te helpen. Tot afgelopen maandag. Met twee fraaie cijfers (een 8 en en 9) op zak kwam ze de woonkamer binnengerend. "Paps, mams, ik ben eruit. Ik ga geneeskunde doen, ik wil mensen beter maken."

Yfke - zo heet ze - zit een paar maanden op het havo/vwo in dat prachtige pand aan de Lyceumstraat. Ze worstelt zichtbaar met de vraag waar haar toekomst ligt. Immers, het kan nu wel 'iets in de zorg' zijn, dat kan binnen een paar weken net zo gemakkelijk weer heel iets anders zijn.

"En om kinderen met dít vraagstuk te helpen, zijn we met Zikke begonnen", klinkt het in een kantoor in Reutum. Zikke dus, een afkorting van Zichtbare Ikke. Reutum is veroverd, de tweede school was De Linde in Oldenzaal en dat is geen toeval. Immers: de directeur van de school, Gert-Jan Egberink, maakt deel uit van het bestuur van de stichting.

Studiekeuze
Onlangs stond er een bericht over in deze krant: het kabinet trekt 30 miljoen euro uit om uitval en verkeerde studiekeuzes op mbo, hbo en universiteiten te bestrijden. "Het wordt nog wel een klus om wat van die 30 miljoen mee te snoepen", zegt Björn Grundel. Hij is van het Reutumse bedrijf Inc. Merkbeleving en maakt deel uit van het bestuur van Zikke. Net als Roy de Witte (wethouder Tubbergen), Gerard aan de Stegge (directeur Mariaschool Reutum) en dus Gert-Jan Egberink, roerganger van de Oldenzaalse basisschool De Linde.

Nadenken
Zikke richt zich op 'ik ben' en 'ik kan', maar vooral op 'ik wil'. "Wij willen de kinderen meer geven dan alleen een Cito-score", vertelt Egberink. "Kinderen moeten veel meer nadenken over wat ze willen."

Kiezen
Een combinatie van willen, kunnen en doen vormt een goed beeld van de richting waarin het kind in de toekomst het meest tot zijn recht komt. En het gelukkigst is. Veelzeggend is het cijfer dat liefst 50 procent van alle hbo-scholieren verkeerd kiest. En 60 procent van de afgestudeerden weet niet wat ze wil.

Almelo e.o.