Volledig scherm
Vlnr: Paul scholten van SOM=, Wouter Jansen, Concept 74, Dave Kreuwel van Combi Glas, Paul Nijhuis van Concept 74, Bjorn Grundel Inc, directeur-architect Radboud Seckel, projectmanager Harold Braakhuis van SOM= en Marcel Asbreuk van Comi Glas. © Emiel Muijderman

Zoektocht naar hèt steentje van Tubbergen

GEESTEREN - Zweetdruppels parelen op zijn voorhoofd. De één heeft een rood aangelopen hoofd alsof een schaarsgeklede dame zojuist de ruimte binnen wandelt en een ander schudt met zijn hoofd en zegt: 'Daar loopt niemand warm voor'. Iedereen drinkt water, veel water. Het is warm in de vergaderruimte van Combi Glas in Geesteren.

Eén ding hebben de mannen als gezamenlijk doel deze avond. Ze zoeken een soort Legoblokje, een bouwsteen, zo uniek dat ze Tubbergen er tientallen jaren lang mee op de kaart kunnen zetten, een half miljoen bezoekers per jaar. Wordt het een transparant dobbelsteentje dat iedereen wil hebben om mee te bouwen aan een enorm kunstwerk? De Twentse variant van Gaudi's Sagrada Familia, waaraan na een eeuw nog steeds wordt gewerkt?

Glinsteren
In Tubbergen bouwen de burgers en de toeristen straks zelf, zo is de bedoeling. Ze dragen letterlijk hun steentje bij aan dat grote kunstwerk. Nu alleen dat steentje nog. Al anderhalf jaar denken zij er over na. De voorwaarden zijn duidelijk. Het steentje moet transparant zijn en vooral glinsteren. Het moet licht breken als in een prisma. De kleuren van de regenboog verschijnen zodra de zon straalt.

Leefbaar
Die zoektocht maken een architect, ontwerpers, creatieve denkers en experts van glas. De gemeente Tubbergen heeft voor het project drie ton uitgetrokken. Het moet een succes worden in de strijd om het dorp en de gemeente leefbaar te houden.

Een avondje brainstormen in een warme kantine.

Almelo e.o.