Volledig scherm
© Frans Nikkels

Zorgen voor zorgboerderij in Langeveen door ‘verkeerd’ vinkje

LANGEVEEN - Dat het verkeerd zetten van een vinkje ingrijpende gevolgen kan hebben, dat voelen Adéle en Clemens Tijhuis aan den lijve.

Het stel schreef hun zorgboerderij Erve Tijhuis in bij de digitale aanbesteding van veertien samenwerkende Twentse gemeenten. Het doel is te bepalen wie zorg vergoed krijgt voor ruim 10.000 cliënten. Gevraagd werd of Erve Tijhuis een beperkt aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wilde aannemen. Het echtpaar klikte 'nee' aan. De zorgboerderij werd vervolgens uitgesloten van de aanbesteding. Want wie 'nee' invult kan inpakken.

Een dure 'nee'
Erve Tijhuis spande woensdag een kort geding aan bij de rechtbank in Almelo tegen de gemeenten. Aangevoerd werd dat per ongeluk 'nee' was aangevinkt.

De zorg voor licht dementerende en kwakkelende ouderen (25 per dagdeel) staat voorop, het melkvee is bijzaak. Clemens en Adéle deden mee aan een aanbesteding van de Twentse gemeenten, om deze zorg vergoed te blijven krijgen. Adèle: "Wij helpen onze mensen tot thuis in de stoel. Dat is ons sterke punt. Dat kan niet in de reguliere zorg." Maar dat staat nu op het spel door het verkeerd zetten van een vinkje.

Starre houding
Het echtpaar zegt te voldoen aan alle eisen. De zorgboerderij mag niet opnieuw inschrijven. De gemeenten wordt 'een starre' houding verweten. Namens hen zei advocaat Ronald Blom dat een 'herkansing' oneerlijke concurrentie betekent voor de vier tot zes andere zorgboerderijen die zich op dezelfde cliënten richten.

Voor deze aanbesteding schreven 252 zorgaanbieders zich in, 34 voldeden niet aan de eisen. Alleen Erve Tijhuis stapte naar kortgedingrechter Zweers. Hij wijst over twee weken vonnis.

Almelo e.o.