Volledig scherm
De caravan waar de jongen jaren doorbracht © Bert Kamp

'Zwakbegaafde man verbleef onder erbarmelijke omstandigheden in Tubbergen'

TUBBERGEN – De verhalen zijn 'opgeblazen' en ze 'kloppen niet'. Dat zegt de 19-jarige zoon van het echtpaar B., dat maandag is opgepakt wegens uitbuiting en mishandeling van een zwakbegaafde man in Tubbergen.

In verband met de zaak werden de man en de vrouw deze week van hun bed gelicht door een politieteam. De zwakbegaafde twintiger, die acht jaar bij het stel in huis woonde, deed aangifte van uitbuiting en mishandeling door de twee. De man verklaarde dat hij zeven dagen per week zestien uur lang moest werken voor het stel, zonder dat hij daarvoor een vergoeding voor kreeg.

Schuurtje
's Nachts zou hij zijn opgesloten. De eerste jaren bracht de man de nachten door in een caravan, die bij de woonwagen van het paar aan de Verdistraat in Tubbergen stond. De laatste jaren sliep hij in een schuurtje, dat dienst had gedaan als toilet en sanitaire ruimte. “Hij verbleef daar onder erbarmelijke omstandigheden”, zeggen kennissen van het echtpaar.

Kringloopwinkel
De man moest allemaal klusjes doen voor het koppel. Zo moest hij thuis en op het bedrijf schoonmaken. Dat bedrijf was kringloopwinkel Dollegoor aan de Schoolstraat in Almelo, waar de politie ook een inval deed. De kringloopwinkel staat op naam van oudste zoon van het echtpaar. Evenals de kringloopwinkel aan de Molenstraat in Tubbergen.

De zwakbegaafde jongeman werd ook gedwongen als katvanger voor het echtpaar B. te fungeren, zo verklaarde het slachtoffer. Hij zou een bedrijf, een huis en een aantal voertuigen op zijn naam hebben gehad. Op de auto’s stonden verschillende openstaande boetes.

'Geringe betrokkenheid'
Het echtpaar B. zit nog vast. De 19-jarige zoon werd na twee dagen wegens ‘zijn geringere betrokkenheid', zoals het OM het formuleert, weer op vrije voeten gesteld. Hij zegt ‘dat van al deze beschuldigingen niets klopt’ en dat justitie hem te kennen zou hebben gegeven, dat ook zijn ouders deze week weer vrijkomen.

Almelo e.o.