Er is een relatie tussen schulden en laaggeletterdheid. Het onderschrijft het belang van goed leren lezen en schrijven.
Volledig scherm
Er is een relatie tussen schulden en laaggeletterdheid. Het onderschrijft het belang van goed leren lezen en schrijven. © Mark Reijntjens

5000 Twenteranders laaggeletterd: Gemeente gaat nog meer inzetten in strijd tegen groot probleem

VRIEZENVEEN - Het is een groot probleem in Twenterand. 5000 bewoners kampen met laaggeletterdheid. De gemeente wilde dat aantal terugbrengen naar 4500, maar slaagde niet in dat doel. Reden voor Twenterand alle zeilen bij te zetten.

Twenterand gaat nóg meer inzetten in de strijd tegen laaggeletterdheid. Dat is een groot probleem binnen de gemeente. Eén op de zes inwoners van Twenterand is laaggeletterd. Dat komt neer op 5000 mensen die moeite hebben met lezen of schrijven. Bovendien verlaat 25 procent van de leerlingen de basisschool met twee jaar taalachterstand en is de helft van de leerlingen op de laagste niveau’s van het VMBO laaggeletterd.

Twenterand slaagt niet in doel

Twenterand wilde de laaggeletterden terugbrengen van 5000 naar 4500, maar slaagde daar tot dusver niet in. In een poging het aantal laaggeletterden te doen slinken, stelde Twenterand een taalcoördinator aan voor twaalf uur in de week. Samen met 30 vrijwilligers van Zorgsaam en Evenmens moest de coördinator 500 laaggeletterden helpen. Uiteindelijk zijn er 300 mensen met een taalprobleem bereikt. Reden voor Twenterand om de laaggeletterdheid intensiever aan te pakken. 

Meer mankracht in strijd tegen laaggeletterdheid 

Als het aan wethouder Mark Paters ligt, wordt het coördinatorschap uitgebreid met 26 uur en komt er dus een extra coördinator bij. Dat zou Twenterand 25.000 tot 26.000 euro extra kosten op jaarbasis. „Maar dat gaan we zeker terugverdienen”, zegt Paters, over de laaggeletterden, die moeite hebben goed te functioneren in de samenleving. Laaggeletterdheid gaat in de meeste gevallen over van ouder op kind. „Overerving is vaak het probleem. We moeten het niet alleen bestrijden, maar ook het patroon doorbreken”, aldus Paters.

Taalambassadeurs moeten mensen motiveren 

Daarom komt er een radioprogramma ‘Taalpunt’ op Delta FM, moeten consultatiebureaus laaggeletterdheid van inwoners sneller opmerken en wordt het aantal taalambassadeurs uitgebreid van vier naar acht. Die ambassadeurs spelen een belangrijke rol. „Wij kunnen het honderd keer vertellen, maar iemand die laaggeletterd was en het niet meer is, kan pas echt duidelijk maken wat het betekent als jet het niet meer bent. En hoe de kwaliteit van je leven daardoor kan toenemen”, zegt Paters.

Werken aan taalprobleem ‘te vrijblijvend’ 

Het gros van de gemeenteraad schaart zich achter Paters. Maar er is ook kritiek. Volgens raadslid Erik Veltmeijer (PVV) is het uiteindelijk aan mensen zelf of ze er iets aan willen doen. „We merken dat het vrijblijvend is”, zegt Veltmeijer. „Als mensen weigeren er wat aan doen, zijn er dan consequenties? Korten op de uitkering of intrekken van verblijfsvergunning?” Daar gaat Twenterand niet in mee. „Als je bij het UWV een uitkering aanvraagt, is het af laten nemen van een taalmeter verplicht. Het is dus zeker niet vrijblijvend. We stellen verder geen eisen aan bijstandsgerechtigden en nieuwe Nederlanders.” 

Volgens Paters vergt het vooral vasthoudendheid. „Ik weet dat de taalpuntcoördinator soms acht keer moet bellen, voor iemand komt.”

Almelo e.o.