Volledig scherm
© ANP

6 tot 8 zwijnen doodgeschoten na klachten van Twentse boeren

VRIEZENVEEN - Boeren rondom natuurgebied Engbertsdijksvenen in Twente hebben nog steeds last van wilde zwijnen. Boerin Hanneke Blokland is tevreden over de maatregelen die genomen zijn om de overlast te verminderen. ,,Maar we zijn er nog niet."

,,Alle partijen werken wel goed samen om het probleem op te lossen”, vervolgt Blokland.

Volgens Staatsbosbeheer zijn er vorig jaar acht en dit jaar zes wilde zwijnen afgeschoten in het gebied, dat ligt ingeklemd tussen Westerhaar, Bruinehaar en De Pollen. Desondanks lopen er nog steeds zo’n veertig dieren rond die schade aanrichten aan landbouwgebieden.

Maatregelen
Blokland: „Alle boeren hier hebben maatregelen genomen om de dieren op een vriendelijke manier weg te jagen. Zo plaatsen we allemaal rasters rondom schadegevoelige percelen. Maar dat is geen garantie dat ze zo’n gebied met rust laten.”

Schade
Hanneke Blokland trok vorig jaar bij Provinciale Staten aan de bel, omdat de schade door de wilde zwijnen de spuigaten uitliep. De dieren woelen grote stukken landbouwgrond om, op zoek naar slakken, jonge muizen en plantenwortels.

Doodschieten
Officieel mogen wilde zwijnen in ons land alleen leven op de Veluwe en in een aangewezen gebied in Limburg, maar daar trekken de dieren zich weinig van aan. In Overijssel mogen ze wel worden afgeschoten, maar aangezien de Engbertsdijksvenen een Natura 2000 gebied is mag daar alleen onder zeer stringente voorwaarden worden ingegrepen in de wildstand.

Jagen
De betrokken instanties hebben daarom eerst gekeken of andere maatregelen de dieren op afstand konden houden. Er zijn rasters geplaatst en er wordt gewerkt met geurstoffen. Maar dat is niet voldoende gebleken, vandaar dat de provincie Overijssel uiteindelijk toestemming gaf om op de zwijnen te jagen.

In de berm
Blokland: „Dat helpt nog niet echt, er zijn er nog altijd te veel over. Ik zie ze hier zelfs langs de weg in de berm zitten. Wat dat betreft is het hier net de Veluwe. Maar je kunt ook niet verwachten, dat je binnen een paar maanden het probleem hebt opgelost, daar is tijd voor nodig. Ik ben wel heel blij met de goede samenwerking tussen alle partijen.”

Almelo e.o.