Volledig scherm
PREMIUM
‘De laatste der Mohikanen’ zou men dit Vriezenveense turfschuitje kunnen noemen, dat hier al in een gedeeltelijk dichtgeslibde Schipsloot ligt. Dit was vroeger een vaarwater op het Oosteinde. In de jaren twintig kwam er een einde aan de turfschipperij en was het lot van de turfschuitjes bezegeld. Deze foto werd in 1930 gemaakt. Archieffoto J. Hosmar © J. Hosmar

650 jaar Vriezenveen: pioniersgeest kenmerkt historie

VRIEZENVEEN - Vraag naar de geschiedenis van Vriezenveen en de begrippen Rusluie en De grote brand vliegen je al snel om de oren. Begrippen die de pioniersgeest en het doorzettingsvermogen van de huidige Vjenneleu beogen te typeren. Kenmerken ook van de eerste pioniers. Over 650 jaar Vriezenveen.

‘In den beginne was de aarde woest en ledig’. Een rake omschrijving van hoe de streek rond Vriezenveen er in de vroege Middeleeuwen moet hebben uitgezien. Een onbewoond, ondoordringbaar (hoog)veenlandschap met de naam Almelerveen en het domein van flora en fauna. Sommige delen van de huidige Engbertsdijksvenen herinneren hier nog aan. Het gebied hoorde bij Almelo dat rond 1100 werd gesticht.

Almelo e.o.