Volledig scherm
Jan Bosch (voor) poseert samen met chauffeurs Sander Kamphuis, Martijn Roberg en Michel Plaggenmars bij de tankwagen. © Lenneke Lingmont

7.500 liter water, dat is even wennen voor de chauffeurs van brandweer Vroomshoop

VROOMSHOOP - Het brandweerkorps in Vroomshoop heeft sinds kort een tankwagen. Vanaf september wordt hij ingezet. Maandagavond oefenden ze. „Het is even wennen."

In ongeveer tien minuten zit hij vol met 7.500 liter water, de tankwagen die sinds kort geposteerd staat bij de brandweerkazerne aan het Plantsoen 8. Vanaf 1 september gaan de brandweerlieden hem ook echt gebruiken. Tot die tijd wordt er vooral nog mee geoefend. „Met name voor de chauffeurs is het even wennen”, weet kazernecoördinator Jan Bosch. „Voor hen is het zaak om de nieuwe wagen te leren kennen.”

Efficiëntieroute
Dat deze tankwagen nu in Vroomshoop staat, heeft alles te maken met de efficiëntieroute waaraan de brandweer in Twente vorig jaar is begonnen. Sinds 2013 vallen de brandweerkorpsen namelijk niet meer onder hun eigen gemeente, maar onder de Regio Twente. Voor een goede verdeling van het materieel kwam Bosch samen met alle andere coördinatoren.

Veel water
Het grote voordeel van de tankwagen is - behalve dat hij snel gevuld is – dat er snel veel water bij de brand kan zijn. Ook kan hij pendelen om water te halen. Direct vanuit de tankwagen blussen is niet mogelijk, dat gaat allemaal via een tankautospuit. Daarvan staat er nu ook nog een in Vroomshoop. Die wordt gevoed door de tankwagen. Een tankautospuit kan 2.000 liter water meenemen en dat is volgens Bosch in principe genoeg voor een woningbrand.

Almelo e.o.