Volledig scherm
Wethouder Martha van Abbema bij zonnepanelen elders in de gemeente Twenterand. © Bert Kamp

Aannemer betaalt nieuwe zonnepanelen voor gemeente Twenterand

VRIEZENVEEN - De gemeente Twenterand hoeft geen kosten te maken voor de 40.000 nieuwe zonnepanelen voor Zonnepark Oosterweilanden in Vriezenveen. De kosten liggen volledig bij de aannemer. 

De 40.000 panelen die geleverd zijn voor het nieuwe zonnepark langs de N36 bij Vriezenveen moeten vervangen worden, omdat deze beschadigd waren. Hierdoor kon het beloofde vermogen van 310wp niet worden geleverd. 

Oplossing 

Wethouder Martha van Abbema verklaarde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering dat de kosten van het leveren van de 40.000 nieuwe panelen volledig bij de aannemer liggen. „Ik heb vanochtend (dinsdag, red.) een gesprek gehad met iemand van producent IZEN. Hij erkent dat er panelen zijn geleverd die minder stroom leveren dan afgesproken is. Er worden nieuwe panelen besteld bij dezelfde leverancier. Wij zijn als gemeente blij met deze oplossing.”

Subsidie 

De voorlopige oplevering staat nu gepland op 1 september 2019. Dat was eerst 1 juni. De definitieve oplevering zal dan op 1 januari 2020 zijn. Ook de kosten van het onderzoek naar de foutieve zonnepanelen komen voor rekening van de aannemer. 

Volgens Van Abbema levert het uitstel van de oplevering van het zonnepark geen problemen op met de SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie). Voorwaarde voor die subsidie was dat het park voor 1 juli 2019 operationeel zou zijn. „Maar dit is buiten onze schuld om, vandaar dat de subsidie geldig blijft. De risico's veranderen dus niet.” Er zit een garantie van 7 jaar op de zonnepanelen. 

14 hectare 

Zonnepark Oosterweilanden biedt ruimte aan 40.000 zonnepanelen op een terrein van 14 hectare. Het park moet meer dan drieduizend huishoudens in Twenterand van stroom voorzien.

Of het vaker gebeurt dat zonnepanelen niet aan de afgesproken kwaliteit voldoen, kan Van Abbema niet zeggen. „Die kennis hebben wij binnen de gemeente Twenterand niet.” 

Almelo e.o.