Volledig scherm
De organisatie van de eerste Tot de nek in de drek obstakel loop met Stefan Schipper (met pet) en naast hem André Spit. © Bert Kamp

Aftellen voor eerste editie 'Tot de Nek in de Drek' in Vriezenveen

VRIEZENVEEN - De boer is troef tijdens eerste editie van de Vriezenveen obstakelloop 'Tot de nek in de drek'. Organisator André Spit - bekend van de Twenterandrun - en fotograaf Stefan Schipper hebben het lont aangestoken om van het sportfestijn een leuk, ludiek en uitdagende uithoudingsproef te maken. Wat hen betreft blijft het niet bij één editie.

Het grote voorbeeld voor het Vriezenveense evenement met de naam Tot de Nek in de Drek, op zaterdag 2 juli op en rond sportpark het Midden, is de StrongmanRun in Hellendoorn die begin september wordt gehouden.
André Spit: „We hebben ons licht terdege opgestoken bij Marian Freriks, een van de organisatoren van de StrongmanRun, want we hoeven het wiel natuurlijk niet opnieuw uit te vinden. Maar we willen er wel een geheel eigen Twenterands evenement van maken en daarom hebben we ook gekozen voor het thema boer.”

Gierwagen
Stefan Schipper vult aan: „Alle hindernissen hebben een link met het boerenleven. Er zijn hindernissen waarbij een gierwagen, een Landrover en een tractor een rol spelen. Ook de verschillende afstanden hebben namen als de Kuuk’n en Kiploop, de Bigg’n-tocht, Schoap’n driev’n en Koei’n en Stier’nloop. En ons parcours heet Het Drekveld, dat zegt op zich al voldoende.”

Lol onderweg
De hoofdafstand van de obstacle mudrun is 15 kilometer. Die wordt afgelegd in twee ronden waarbij de deelnemers zo’n tachtig hindernissen tegenkomen. „Hindernissen die iedereen in principe zonder hulp van mededeelnemers kan nemen. Het is absoluut geen zondagmiddagwandeling, maar ook geen zware survivalstrijd. Tot de Nek in de Drek is loodzwaar maar ook met flink veel lol onderweg en prima te doen voor iedereen met een goede conditie”, zegt Schipper.
Tot de Nek in de Drek is al voor het eerste startschot heeft geklonken een succes. Spit en Schipper gingen in eerste instantie uit van 500 deelnemers, maar thans hebben zich al meer dan 1.400 deelnemers ingeschreven, waarbij de 6,5 kilometer met 700 inschrijvingen al helemaal vol is.

Publiek
De eerste deelnemers beginnen om 13.00 uur, dan is de ouder- en kindloop. En het startschot voor de hoofdafstand klinkt om 16.00 uur. De organisatie heeft Het Drekveld zo ingericht dat het publiek het overgrote deel van de hindernissen wandelend of per fiets kan bereiken.

Afterparty
Op het voorterrein van de manege van de Vjenneruiters is een grote Twentse markt met veel kramen en demonstraties van oude ambachten. Sportverenigingen presenteren zich hier ook. Na de huldiging van de winnaars begint om 20.00 uur de touwtrekwedstrijd, die samen met TTV Vriezenveen wordt georganiseerd. Ook de afterparty in de manege met een keur aan artiesten en dj Rob Toonen als klap op de vuurpijl begint op die tijd.”

Almelo e.o.