In steden als Enschede en Almelo is het al langer veelbezocht: Het Repair Cafe. Twenterand krijgt er nu ook iedere maand één. In Westerhaar.
Volledig scherm
In steden als Enschede en Almelo is het al langer veelbezocht: Het Repair Cafe. Twenterand krijgt er nu ook iedere maand één. In Westerhaar. © Lars Smook

Alles wat kapot is, is welkom bij het Repair Café in Westerhaar

WESTERHAAR - Een lamp die niet meer werkt of een föhn die niet meer blaast: alles wat niet meer werkt kan voortaan gerepareerd worden in het Repair Café Twenterand. In navolging tot veel andere gemeenten, volgt er nu ook - voor het eerst - een maandelijkse reparatiemiddag in Westerhaar.

In Almelo is het iedere maand al vaste prik: Het Repair Café. En daar loopt het storm met mensen die spullen willen laten repareren. In navolging tot Almelo, krijgt nu ook Twenterand een Repair Café: iedere laatste vrijdag van de maand. Dankzij de Bibliotheek Twenterand en Kulturhus de Klaampe. 

Alles wat kapot is, is welkom

Op 31 januari staat het eerste reparatiecafé gepland. Tussen 13.00 en 16.00 staan reparateurs klaar om te helpen. Alles wat het niet meer doet is welkom: Van tosti-ijzers en broodroosters tot aan fietsen, verlichting en speelgoed. 

Goed voor de knip én het milieu 

De bibliotheek en de Klaampe willen met het reparatiecafé de afvalberg verkleinen. ‘In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen’, aldus de organisatie. 

En dat scheelt voor bezoekers niet alleen in de knip, maar is ook nog eens goed voor het milieu, stelt de organisatie. „Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk", aldus Leo Webbink van de Klaampe.

Samen repareren

Daarnaast willen beide organisaties buurtbewoners met elkaar in contact brengen. „Als je samen met een onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een koffiezetapparaat hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt", stelt Webbink.

Een vrijwillige bijdrage, als tegenprestatie voor een reparatie, wordt op prijs gesteld. Het geld wordt besteed aan onder meer gereedschap. 

Almelo e.o.