Volledig scherm
Burgemeester Cornelis Visser met politie en brandweer bij een brand in Vroomshoop. © Robin Hilberink

Ambitie Twenterand: plek in top 50 veiligste gemeenten

VRIEZENVEEN - Twenterand is een veilige gemeente, maar volgens burgemeester Cornelis Visser is de hulp van bewoners nodig om de gemeente ook veilig te houden. ,,Alleen met elkaar kunnen we onze ambitie bereiken'', aldus Visser. ,,Een permanente plek in de top vijftig van veiligste gemeenten in Nederland.''


Burgemeester Visser hoopt dat inwoners van Twenterand zich laten horen bij het opstellen van plannen om de veiligheid en openbare orde te vergroten. Hij heeft al een oproep gedaan om te reageren op het Integraal Veiligheidsplan 2017-2020. Dat kan nog tot 21 oktober. In het plan gaat het onder meer over hoe verloedering tegen te gaan, de preventieve aanpak van burenruzies en het terugdringen van overlast door drugs- en alcoholmisbruik.

Veiliger
„We hopen echt dat burgers met kritiek, ideeën, verbeteringen of suggesties komen”, zegt Visser. „ Alleen met elkaar kunnen we Twenterand veiliger maken. Ik denk aan de manier waarop de Dorpsraad Vroomshoop aan de slag is gegaan, met een buurtapp, en aan het stimuleren dat mensen verdachte zaken melden bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem. Alleen door de bereidheid van mensen dingen te melden, weet je echt wat er speelt. Die informatie vanuit de samenleving, is de basis voor ons veiligheidsbeleid.”

Overlast
Uit dat plan met de titel ‘Samen werken aan veiligheid’ wordt duidelijk wat de afgelopen jaren is ondernomen om in Twenterand bijvoorbeeld problemen met drugs aan te pakken. Zo is het aantal overlast gevende groepen jongeren teruggebracht van acht naar drie en zijn inmiddels negen drugspanden gesloten. Visser voegt toe dat, naast repressie, er altijd aandacht is voor preventie en ook hulp en begeleiding. „We zoeken die combinatie om te voorkomen dat mensen terugvallen. Mensen worden ook nooit zo maar plompverloren op straat gezet. Er wordt een helpende hand geboden.”

Reacties
Met alle zaken die al zijn opgepakt en uitgevoerd, zit Twenterand volgens Visser ‘op de goede weg’. Dat houdt concreet in dat de gemeente de aanpak van verpaupering van panden voortzet, gaat handhaven bij overtredingen van de drank- en horecawet en een verplichte herkeuring van elektrische installaties doorvoert voor panden waar een hennepplantage is opgerold. En dat zijn nog slechts enkele van de plannen. Mogelijk wordt de lijst nog langer, maar dat is ook afhankelijk van de reacties uit de politiek. En van bewoners, vooral van bewoners.

Almelo e.o.