Volledig scherm
Deel van het perceel aan de Horstweg in Vriezenveen dat door de gemeente is aangekocht. © Wouter Borre

Analyse: Financiële strop dreigt voor gemeente Twenterand

VRIEZENVEEN - Twenterand heeft twee zaken verloren bij de rechtbank, zaken die te maken hebben met de afhandeling van grondaankopen in 2004. De kans dat de gemeente in hoger beroep wel succes boekt, is minimaal. De financiële gevolgen lopen ondertussen volledig uit de hand.


In een zaak over een opgelegde boete van 420.500 euro die Twenterand aan twee Vriezenveense families moet betalen, loopt een hoger beroep, maar de kans dat het Gerechtshof Arnhem de uitspraak van de Rechtbank Overijssel vernietigt lijkt uiterst gering.

Cruciaal
Helemaal nu de gemeente een zaak tegen notaris Arie Endendijk heeft verloren. Die notaris valt niets te verwijten, vindt de rechtbank in Almelo. En de rol van de notaris in het hele verhaal is cruciaal. Endendijk heeft volgens de rechtbank in december 2004 volkomen terecht een boeteclausule toegevoegd aan een akte van overdracht die hij opstelde voor de grondaankopen door de gemeente. Dat heeft hij weliswaar op eigen initiatief gedaan, maar daarna is die toevoeging wel degelijk onder de aandacht van de gemeente gebracht. De betrokken ambtenaar grondzaken ontkende onder ede weliswaar dat hij de boeteclausule had gezien, maar dat verhaal werd als ongeloofwaardig beoordeeld door de rechtbank.

Opeisbaar
Concreet betekent het dat Twenterand waarschijnlijk veel geld kwijt is. Wanneer de gemeente het hoger beroep verliest, moet het de direct opeisbare boete van ruim 4 ton overmaken aan de Vriezenveense families, aangevuld met de ondertussen tot bijna 50.000 euro opgelopen rente. De advocaat die de gemeente voor deze zaken heeft ingehuurd heeft al voor ruim 100.000 euro aan facturen geschreven.

Claim
En dat is vermoedelijk nog niet eens alles. De gemeente kan tenminste nog één claim verwachten. Het gaat om een perceel dat in dezelfde periode en onder dezelfde voorwaarden is aangekocht door de gemeente. Ook daar is sprake van een boeteclausule.

Arrogant
Wethouder, Jan-Herman Scholten, moet nu aan de slag om dekking te vinden voor die honderdduizenden euro’s schade. Op vragen over die dekking is eerder bijna laconiek gereageerd: komt tijd, komt raad. Die houding was destijds al ongepast, nu is het tijd om nog meer schade te voorkomen. De tijd dat een schikkingsvoorstel van de Vriezenveense families bijna arrogant werd afgewezen, is voorbij.

Almelo e.o.