Een trekkerrijder verspreidt rubberen korrels over het kunstgras van Vroomshoopse Boys. Rubberkorrels waar nu veel om te doen is. Twenterand vreest zelfs boetes, als het de velden niet snel vervangt.
Volledig scherm
Een trekkerrijder verspreidt rubberen korrels over het kunstgras van Vroomshoopse Boys. Rubberkorrels waar nu veel om te doen is. Twenterand vreest zelfs boetes, als het de velden niet snel vervangt. © Lenneke Lingmont

Angst voor vervuilende rubberkorrels: Twenterand overweegt vervanging 4 kunstgrasvelden

VRIEZENVEEN - Ze zijn hard aan vervanging toe en er dreigen boetes vanwege vermeende milieuschade door rubberkorrels. Daarom overweegt Twenterand de kunstgrasvelden van DOS'37, DETO, Vroomshoopse Boys en vv Den Ham komende zomer al te vervangen.

Bij slecht weer blijft het water op de velden staan. Bij DETO zou het slechte kunstgrasveld zelfs de oorzaak zijn van twee enkelbreuken. 'Overtijd', luidde ook de conclusie van een onafhankelijk onderzoek. Daarom twijfelde Twenterand geen moment bij het besluit om de vier kunstgasvelden te vervangen. En nu de Raad van State zich buigt over de milieuschade van rubberkorrels, wil de gemeente zelfs spoed achter de vervanging zetten. Daarover volgt op korte termijn een besluit.

Alle velden in één keer vervangen

Twenterand vreest namelijk dat het boetes opgelegd krijgt, als het de velden niet snel vervangt. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, doet op korte termijn een uitspraak over de milieubelasting van rubberkorrels. Als die uitspraak belastend is voor de velden, kan dat ook voor Twenterand gevolgen hebben. Daarom overweegt het college van B en W komende zomer alle velden in één keer te vervangen. Eerder hanteerde de gemeente nog het plan deze zomer twee velden te vervangen en volgend jaar de laatste twee.

1,2 miljoen euro

Twenterand sorteert al voor op een spoedige vervanging, door voor een andere, snellere aanbestedingsvorm te kiezen. Met de vervanging van de velden is een bedrag van 1,2 miljoen euro gemoeid. Dat is een financiële tegenvaller, vooral ook omdat er de voorgaande jaren nooit geld is gereserveerd voor de vervanging.

Almelo e.o.