Applaus voor Soweco in Twenterand, burgemeester: ‘Nu stoppen, anders moet u de zaal verlaten’

VideoVRIEZENVEEN - Met een tractor, een strontkar en protestborden gingen werknemers van Soweco dinsdagavond in protest bij de gemeenteraad van Twenterand, tegen de op handen zijnde sluiting van het bedrijf.

Reprimande

Het ging er respectvol aan toe, al moest burgemeester Annelies van der Kolk de werknemers nog wel een keer tot de orde roepen, nadat een lid van de ondernemingsraad had ingesproken en er een daverend applaus volgde van de publieke tribune. „Als u nog een keer applaudisseert, moet ik u verzoeken de raadzaal te verlaten”, luidde de reprimande. In een raadzaal is een dergelijk applaus verboden.  

‘Stront zat’

Met een trekker en een strontkar, toog Soweco dinsdagavond naar het gemeentehuis van Vriezenveen. De boodschap liet aan duidelijkheid niets te wensen over. ‘Wij zijn het stront zat. De gemeenten gooien ons in een zwart gat.’ En: ‘Mensen met iets, zijn in de ogen van gemeenten niets.’

Leuzen

Net als in andere gemeenten, hadden de werknemers bordjes mee, met daarop de plaatsnamen waar ze werken en leuzen als ‘Thuiszitten of aan het werk zijn’. Net als in Almelo hielden ze een blauw koord vast, dat symbool staat voor de onderlinge verbinding. In Twenterand was het een vredig protest, waar raadsleden empathie toonden voor de werknemers, die vrezen hun baan te verliezen nu het bestuur de stekker uit de sociale werkvoorziening wil trekken. 

Volledig scherm
videostil © videostill

Almelo e.o.