Volledig scherm
De aangewezen locatie van het nieuwe zwembad aan de Prinsenweg. foto Ronald Vrugteman

B en W Twenterand willen nieuw zwembad in Vriezenveen-Noord

VRIEZENVEEN - Het nieuwe overdekte zwembad van Twenterand zal - als B en W de gemeenteraad meekrijgen - worden gebouwd aan de Prinsenweg in Vriezenveen. Dat is, gerelateerd aan de herkomst van de bezoekers, de meest centrale plek.

Met de keuze voor de locatie lijkt een einde te zijn gekomen aan de discussie over de beste plek voor het nieuwe overdekte zwembad, dat De Stamper moet gaan vervangen. In april van dit jaar was het college van B en W er nog van overtuigd dat de plek van het bad aan de Schout Doddestraat de meest geschikte locatie voor nieuwbouw was. "Maar'', zegt Van Abbema, "we hebben heel goed geluisterd naar de raad, die het aantal bezoekers zwaarder vond wegen dan de combinatie van een sporthal en zwembad op één locatie."

Eén aanbesteding
Volgens het rapport van de deskundigen van bureau Synarchis, trekt Vriezenveen Noord de meeste bezoekers; 'sociaal centraal' derhalve en belangrijker dan geografisch centraal, want dat zou Vroomshoop zijn.

B en W willen ontwerp, bouw, onderhoud en exploitatie in één aanbesteding onderbrengen. En de gemeenteraad zal andermaal de knip moeten trekken. Bovenop het investeringsbedrag van 4,5 miljoen euro dat in 2013 in de meerjarenbegroting werd opgenomen, is een aanvullend krediet nodig van 2.950.000 euro; totaal dus bijna 7,5 miljoen euro.

Budget
Hoewel de gemeenteraad heeft aangegeven dat de jaarlijkse exploitatielasten, inclusief de kosten voor instandhouding van openluchtbad De Zandstuve, de 645.000 euro niet mogen overstijgen, blijft slechts één van de vier varianten van het nieuwe zwembad daaronder en dat is bouw van een twee baden-bad (peuter- en wedstrijdbad) op de plek van De Stamper. Daar hangt een jaarlijks prijskaartje aan van 573.500 euro.

Bedragen
Een drie baden-bad (peuter-, wedstrijd- en doelgroepenbad) in Vriezenveen Zuid heeft als exploitatielasten een bedrag van 666.500 euro. De keuze van het college voor Vriezenveen Noord is sowieso duurder vanwege het feit dat grond moet worden aangekocht en dat op die locatie een solitair zwembad wordt gebouwd; dus zonder een sporthal erbij zoals bij De Stamper. Een tweebaden-bad aan de Prinsenweg kost dan jaarlijks 648.500 euro en een drie baden-bad zelfs 736,500 euro.

Dinsdag 6 december is er een raadsdebat over het voorstel en dinsdag 20 december is de finale behandeling in de gemeenteraad.

  1. Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel
    PREMIUM

    Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel

    BRUINEHAAR/LANGEVEEN - Boerenprotesten op snelwegen, colonnes met trekkers naar hoofdsteden en acties bij supermarkten: de agrarische wereld is in rep en roer. Maar te midden van die hectiek, boeren vader Jan en zoon Jorg Broenink uit Langeveen en Bruinehaar rustig verder. Zij voorzagen de problemen twintig jaar geleden al en maakten de overstap naar ‘wroetvarkens’ en oer-Hollandse blaarkopkoeien.

Almelo e.o.