Volledig scherm
Archieffoto van een eerdere voorlichting. © Lenneke Lingmont

Basisschoolleerlingen krijgen les over landbouwverkeer in Den Ham

DEN HAM -  Leerlingen van de drie basisscholen in Den Ham krijgen donderdag en vrijdag voorlichting over landbouwvoertuigen in het verkeer. Bij de voorlichting leren kinderen hoe te handelen als er een groot voertuig voorbijkomt. 

„Sommige kinderen weten niet goed hoe ze moeten handelen als er een groot landbouwvoertuig voorbijkomt”, stelt Leander van Losser (19). 

Hij organiseert de voorlichting Veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer (Vomol) in het kader van een schoolopdracht voor zijn opleiding Vakexpert agrarisch loonwerk aan het Zone.College in Almelo. 

Dode hoek 

Bij de voorlichting kunnen leerlingen vanuit de cabines van diverse landbouwmachines zien hoe het zicht vanuit daar is. „Ook leren de kinderen over de grote draaicirkels van de voertuigen en de dode hoeken. Het idee erachter is dat kinderen beter weten wat ze moeten doen als ze zo'n voertuig tegenkomen op de weg. Het is handig dat wij weten wat zij denken en andersom, zodat je op elkaar kunt inspelen.”

De voorlichting, die op donderdag 28 februari en vrijdag 1 maart plaatsvindt bij loonbedrijf Reimink in Den Ham, is bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8. Van Losser: „Zij gaan vaak zelfstandig de weg op en komen dan ook van alles tegen. Ook als ze volgend jaar naar het voortgezet onderwijs gaan.”

Van Losser hielp vorig jaar ook mee bij de voorlichting in Vriezenveen. „Je ziet wel dat kinderen ervan leren. Na afloop kwam ik tijdens mijn stage ook wel eens kinderen tegen en die gingen netjes in de berm staan wachten als ik daar langs moest.”

De voorlichtingen in Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk hebben eerder dit jaar al plaatsgevonden. 

Almelo e.o.