Volledig scherm
Eigenaren Frans Bolier en Johan van de Beek richtten een nieuwe fabriek in, maar daar kan al acht weken niet worden gewerkt. © Bert Kamp

Bebo in Vriezenveen moet zeven personeelsleden weigeren door vertraging bij Enexis

VRIEZENVEEN - Ze zouden in de nieuwe fabriekshal van Bebo Parket aan de Nijverheidsweg komen te werken, maar de zeven mensen die aangenomen zouden worden, kunnen op zoek naar een andere baan.

Bebo vreest dat het 'misschien wel een jaar' gaat duren voordat de fabriek operationeel kan zijn. Dat heeft te maken met de vertraging bij Enexis, dat de stroomkracht moet verhogen van 80 naar 250 ampère. De wachttijd bedraagt 33 weken. Die gaat pas in als Bebo de offerte heeft. Inmiddels wacht het bedrijf al acht weken op die offerte. "Ik denk dat het zomaar een jaar kan gaan duren", zegt eigenaar Frans Bolier.

Volgende week

De netbeheerder laat weten dat Bebo de offerte volgende week ontvangt. "Dan duurt het nog gemiddeld 33 weken. Dat kan wat langer maar ook wat korter zijn", zegt een woordvoerder. In dat geval heeft het 42 weken geduurd, voor Bebo de fabriek kan gebruiken.

Er zijn meer bedrijven die te maken hebben met zo'n lange levertijd, laat de woordvoerder van Enexis weten. Volgens de netbeheerder ontvangen de meeste klanten al binnen een half uur een offerte, als het gaat om een reguliere aanvraag. Dat proces is namelijk geautomatiseerd.

Bij Bebo ligt de aanvraag complexer omdat het netstation verder verwijderd zou zijn van het pand en speciale engineers zich moeten buigen over de aanpak, stelt de woordvoerder. "Dat zijn dezelfde engineers die zich bezighouden met aanvragen van zonneparken. Die aanvragen zijn de afgelopen drie jaar vertienvoudigd. Die engineers hebben het dus razenddruk."

Almelo e.o.