Volledig scherm
Ruud Lanjouw van feestenkleding.nl Foto: Liselotte Kolthof

Bedrijf in Vriezenveen vol mijters en baarden

VRIEZENVEEN - De troon van Sinterklaas staat zaterdag in Vriezenveen. Meer in het bijzonder: in het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw aan de Zuivering, waar de goedheiligman om 13.00 uur het onderkomen van webwinkel 'Feest & Kleding' opent.

Als Sinterklaas tijd over heeft, kan hij rekken vol tabberds bewonderen. Verder staan er mijters en zijn er ook accessoires als sinterklaasboeken, ringen, handschoenen, strooizakken én baardstellen. En hij kan zich verwonderen over al die andere verkleedkleding en spullen voor bijvoorbeeld carnaval. Dat juist Sinterklaas de opening van 'Feest & Kleding' verricht is geen toeval. Want met de viering van het sinterklaasfeest is het allemaal begonnen, legt eigenaar Ruud Lanjouw uit Vriezenveen uit. Met zijn toenmalige collega Martino Vos werkte hij in 2006 aan een sinterklaasvoorstelling. Lanjouw en Vos waren toen verbonden aan basisschool De Schakel in Vroomshoop én verzot op Sinterklaas. "We kochten wel eens wat op internet. Spullen voor Sinterklaas en pakken voor Zwarte Piet. Deze kleding kunnen we zelf ook wel verkopen bedachten we ons. Aanvankelijk wilden we ons richten op sinterklaaskleding en op de periode rond oktober, november. De voorraad lag thuis op zolder."

De webwinkel bleek zo'n succes te zijn, dat werd uitgeweken naar een pand in Wierden. Dit om de voorraad te kunnen onderbrengen. "Ik had het destijds niet voorzien als broodwinning", zegt Lanjouw. Hij kocht in 2009 zijn partner uit. "Wil je professioneel werken, dan moet je bereikbaar zijn. Dan kun je mensen niet meer terug laten bellen of doorverwijzen. De concurrentie is bovendien veel groter geworden."

Het pand in Wierden bleek ook te klein te zijn. Lanjouw vond een plek op bedrijventerrein Almeloseweg-Oost. "Mijn boekhouder vond het ook een goed idee dit te kopen. Ik heb alles steeds stap voor stap gedaan. En het bedrijf is blijven groeien. Ook nu de economie tegenzit."

Feest & Kleding wil zich volgens Lanjouw onderscheiden met kwaliteit. Hij kiest bijvoorbeeld voor thema's, zoals Tirol of striphelden. "Dan bied ik een compleet pakket, met de juiste sokken bij het pak en alle bijbehorende spullen." Sint is nog altijd het meest nadrukkelijk aanwezig. "Alles wat met Sinterklaas te maken heeft, is mijn hobby. Dat blijft."

Almelo e.o.